Veronica Mazurkiewicz tycker att fler tjejer borde flippra. Foto: Sacharias Källdén

"Många tror att det är en manlig och stängd värld, men det stämmer inte"

Flipper är hetare än någonsin. En som hittat till flipperspelen är Söderortsbon Veronica Mazurkiewicz.

  • Publicerad 13:42, 14 dec 2018

Det är på Söderbiljarden som de samlas för det mesta. Flipperentusiasterna. Många är med i Stockholm pinball. En förening vars syfte enligt egen utsago "är att främja flipperklimatet, spelandet av flipperspel i Stockholm samt att ge flipperentusiaster en möjlighet att träffas". Bland annat anordnar de månatliga tävlingar där cirka femtio entusiaster deltar.

Klassiker och nymodigheter

På spelmeckat på Bondegatan finns nio flipperspel där några är sprillans nya med samtida teman som Game of Thrones. Men ett par gamla godingar finns också, som Attack from Mars. Det är Veronicas Mazurkiewicz favoritflipper.

– Det är en klassiker från 90-talet som kom ungefär samtidigt som filmen Mars Attacks! Men den har egentligen ingen koppling till filmen, förklarar Veronica och lägger till att Söderbiljarden ska ha en eloge för att de servar spelen ofta och därmed håller hög klass.

LÄS ÄVEN: "Det var Sveriges mest bespottade spelhall och sågs som en symbol för ondskan"

Enligt henne kan spel som är baserade på originalidéer vara roligare att spela än de som baseras på ett befintligt populärkulturellt fenomen. För det är idag det vanligaste. Utöver tidigare nämnda Game of Thrones finns bland annat ett Iron Maiden-spel, komplett med musik från de brittiska hårdrockslegendarerna. Men snart kan de vara borta, eftersom spelen byts ut med jämna mellanrum.

Veronica Mazurkiewicz spelar helst på Söderbiljarden där det... Foto: Sacharias Källdén

... finns ett eget rum bara för flipperälskare, med nio flipperspel. Foto: Sacharias Källdén

Ny hobby

Veronica Mazurkiewicz är relativt ny i det här sammanhanget. Först i våras började hon "flippra", som man säger, på allvar. Nu kan det bli spel mellan två och fyra dagar i veckan, berättar hon. Så, vad är grejen?

– Jag hade spelat lite då och då innan, på skoj. Sen började jag spela mer regelbundet med mitt ex. Efter den separationen blev flipprandet lite terapeutiskt. Man är i nuet när man spelar, säger hon.

Det finns tävlingar i flipper och fenomenet befinner sig i ett gränsland mellan organiserad idrott och hobby. Själva flippret är väldigt kul, men det är minst lika mycket en social grej, berättar Veronica. För ett par veckor sedan gjorde hon debut i SM, som gick av stapeln i Borås. Där blev Jorian Engelbrektsson från Stockholm svensk mästare.

– Det var över 300 deltagare och jag kom på plats 188. Att jag hade över 100 spelare bakom mig får jag vara nöjd med, säger Veronica.

Välkomnande miljö

Hon beskriver flippercommunityt som välkomnande och varmt. Det är nördigt men utan att vara elitistiskt. Den som dyker upp och är nyfiken får hjälp och uppmuntran, är hennes erfarenhet. Men en sak efterlyser hon.

– Det vore verkligen kul om vi blev fler tjejer. På en tävling med 50 personer är vi idag kanske 2-3 tjejer. Många tror att det är en manlig och stängd värld, men det stämmer inte.

Här kan du lira flipper i Stockholm

Ugglan Boule & Bar, Närkesgatan 6

Söderbiljarden, Bondegatan 11

O'learys Tolv Stockholm, Tele2 Arena, Arenavägen 69

Hey Sthlm, Gyldéngatan 2

Biljardpalatset, Sankt Eriksgatan 52