Rörstrandsgatan 6. Täckpappret är målat av konstnären Torsten Jurell som har designat muggar och skylt till Mellqvist Kaffebar. På bild Erik Mellqvist. Foto: Karin Winter

Mellqvist öppnar pintxos-bar i Birkastan

Mellqvist kaffebar har tjugo år på nacken. Nu är det dags för nästa steg – som blir 25 meter långt. I sommar öppnar de en pintxos-bar i Birkastan.

  • Publicerad 11:29, 7 feb 2018

Erik Mellqvist står och roddar mackor på Mellqvist kaffebar. Gästerna kommer och går, hälsar på honom och de andra bakom disken med en familjär ton.

25 meter bort från kaféet står två tomma lokaler som nu byggs om till en. Det är Erik Mellqvist och Patrik Asplund, som i dag äger kaffebaren och Andreas Rosenstam, som ska öppna nytt – en bar och restaurang.

Pintxos, spanskt, svenskt. Erik Mellqvist vill inte säga att de ska öppna en spansk restaurang. Han vill inte att stället blir placerat i ett fack.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Däremot är den kommande restaurangen i allra högsta grad inspirerad av Spanien. Närmare bestämt San Sebastian – staden som har fler Michelin-krogar än de flesta andra städer i världen.

– Vi hade en gäst som kom in en dag efter att ha besökt San Sebastian, och sa att vi borde öppna ett pintxos-ställe. Och för fem år sedan var vi där nere och fick inspiration. Idén med pintxos är ju klockren. Alla människor älskar ju att mingla, att peta och plocka själv, smårätter, säger han.

Pintxos – på lätt rostat bröd

De vill ha meriterade kockar – en kock från Madrid finns redan i tanken. Det ska vara äkta, rena smaker där smårätterna görs på beställning. De ska inte stå och bli gamla, saggiga och trötta. På brödet, som kommer rostas lätt, ska vilt, gotländsk tryffel, kantareller, svenska ostar, charkuterier och vårsparris samsas. Meny efter säsong.

– Vi kommer att vara innovativa, karismatiska och noggranna. Och generösa och frestande, säger Erik Mellqvist.

Lokalen på 160 kvadratmeter kommer kunna rymma ungefär 70 sittande gäster, men mycket ska vara uppbyggt kring minglet med bar och häng.

– Målet är att man ska komma in, ta två pintxos och en öl, innan man går vidare och käkar middag någon annanstans. Sen får man gärna komma tillbaka efter middagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den nya baren ska bli en institution, precis som kaffebaren är i dag, säger han.

– Vi är ju en social anrättning, en viktig funktion på Rörstrandsgatan. Och allt finns egentligen redan på den här gatan, men det fattas ett sånt här ställe. En vuxenverkstad. Ett ställe där man bara kan vara och känna sig hemma på, som här på kaffebaren.  

Öppnar i sommar

I dagarna ska bygglovet lämnas in. Och sen, om några månader, ansökan om öl- och vinrättigheter. I första rummet, i den gamla frisörsalongen, finns en skiss på en vägg. I svart tusch kan man ana baren och köket.

I juli, augusti hoppas Erik Mellqvist att stället ska vara redo att öppna. Då ska det vara rustikt, tegelväggar, rå betong och möbler gjorda av 200-årigt trä från gamla bondgårdar.

Det ska vara snyggt, men inte så krångligt, enligt Erik Mellqvist.

Norra Spaniens tapas

Smårätten pintxos kommer från Baskien i Norra Spanien och betyder tapas på baskiska.

Den består ofta av en liten brödskiva med någon delikatess ovanpå. Då och då med en tandpetare i. Baskien är känt för sin matkultur och för sina pintxos. I San Sebastian, eller Donostia på baskiska, trängs Michelinkrogarna – inte sällan med just pintxos på menyerna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vill förbjuda cyklister längs Årstaviken

Nyheter Södermalmsbo bakom nytt förslag Cyklisternas förutsättningar att cykla på Söder har förbättrats så pass mycket att flanörer och joggare nu borde slippas utsättas för dem på promenadstråket längs Årstaviken, skriver en Södermalmsbo...måndag 21/5 17:10