Lämplig klädsel för att dansa i skuggan av ett svampmoln? Foto: Erik Lernestål/MostPhotos

Museum fixar kärnvapenfest – bygger ny Berlinmur

Tonight we're gonna party like it's... DDR? Berlinmuren ska... upp? Armémuseum fixar 80-talskväll med kalla kriget-tema för att minnas forna tiders skräck. Och för att festa bort vår pånyttfödda atomångest.

  • Publicerad 17:30, 6 sep 2017

Stasis metoder var inte alls särskilt trevliga

Jo, festen heter faktiskt exakt så: Kalla kriget. Armémuseum lovar att resa Berlinmuren för en kväll, erbjuder drinkar och mat modell 80-tal, samtidigt som Fredrik Strage ska snurra "partyhits om nukleär förödelse". Tanken är att återuppliva hur det var att leva med Bomben med stort B ständigt hängandes över sig.

Kvällen blir en blandning av lajv, teater, visningar och party, och själva museet ska delas upp i en öst- och väst-del. Tidsenlig klädsel – "stentvättade 501:or" – är inte tvunget, men uppmuntras starkt. Stasi is the new black, helt enkelt.

Titti Mattson, pressansvarig på Armémuseum, varför gör ni så här?

– Temat känns aktuellt och det är ett lekfullt sätt att belysa den här historiska perioden. Men ja, det är en allvarlig grej kalla kriget och vi skyggar inte för det mörka alls. Till exempel ska vi ha guidade visningar om Stasis metoder, och det är inte särskilt trevligt alls.

Hur menar du att kalla kriget är aktuellt idag?

– Som världsläget är nu känns det kusligt aktuellt. Vi pratar idag om atomkrig på ett sätt som vi inte gjort på många år. Att ha en fest är ett sätt att närma sig perioden för att förstå, och också lära sig av det förflutna. Vi ser det som folkbildning med populärkulturella inslag under festliga former.

Skarpnäcks kommunister: ”Vi är ett revolutionärt parti”

Blir det inte bara diktaturkitsch av det?

– Visst är det lekfullt men det är inte fel för det. Det är ett sätt att närma sig historien.

Har du någon favorithändelse från kalla kriget?

– Det finns många men en av de större är NATO-övningen Able Archer 83 som höll på att utlösa ett kärnvapenkrig med Sovjetunionen. Då var det väldigt nära att någon tryckte på knappen. Och just nu har USA en president som kanske inte tänker så mycket innan han agerar, så det känns som det kan blir så nära igen.

Någon favoritpolitiker?

– Erich Honecker, DDR:s ledare på 70- och 80-talet, är spännande. En byråkrat som älskade kommunismen och sågs som en husgud i DDR.

Kalla kriget-festen äger rum på Armémuseum den 18 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.