MWUANA. Inför turnén har rapparen Mwuana minst sagt klivit ur sin comfort-zone: "Jag fick smått panikattack på danslektionerna". Foto: Nicolina Knapp

Mwuana om tuffa uppbrottet: "Jag simmar i olycklig kärlek"

En osynlig raket på ryggen har tagit honom genom en stökig uppväxt, arbetslöshet och krossad kärlek. Inför giget på Nobelberget tog vi ett snack med en av Sveriges mest hajpade rappare just nu: Mwuana.

  • Publicerad 11:59, 30 okt 2017

Ibland har jag inte vetat om jag kommer överleva natten

Foto: Nicolina Knapp

Mwuana

Namn: Robin Nyström

Ålder: 29

Bor: Abrahamsberg

Aktuell: Drar ut på turné med debutplattan Triller. Spelar på Nobelberget 3 november.

Ett färgsprakande fyrverkeri-liv med så mycket roligt att göra att han ibland måste skratta för att kontrasten är så absurd. Så beskriver rapparen som alla drar i just nu, Mwuana, sin tillvaro. Sedan debutplattan Triller släpptes i maj har han blivit musikrecensenternas gunstling och just nu ligger han i startgroparna för att ge sig ut på turné.

Allt började för tolv år sedan, när den fjortonårige Mwuana – då med det mer anspråkslösa namnet Robin Nyström – hängde hemma hos polaren och numera kända rapartisten Dida som byggt en hemmastudio i pojkrummet i Bromsten.

– Det var coolt att se att det gick att fixa så bra sound på egen hand, det var ingen kackig ljudinspelning på Windows 95 liksom. Jag fick vara med och lägga några stämmor och bestämde mig, det var musik jag skulle hålla på med i livet. Lika stark som drömmen kändes då, lika stark är den idag, säger Mwuana.

’’Jag vill inte ta något från orten’’

Men vägen hit har varit långt ifrån spikrak. En uppväxt präglad av stök hemma, bristande rutiner och svårigheter med skolan ledde vidare till ett vuxenliv genomsyrat av snabba pengar och droger. Ändå vill han inte beskriva sin bakgrund som tuff.

–  När man blir äldre inser man att alla människor har haft det tufft, på sitt sätt. Jag har ändå klarat mig och nu är life all good. Jag har haft en osynlig raket på ryggen som fört mig hit.

Var kommer drivkraften ifrån?

– Envishet, passion. Eftersom jag inte klarat av att sköta ett jobb har jag också känt att jag måste göra det här, annars går jag under. Och mina föräldrar har alltid sagt att jag är grym på att vara kreativ. Det finns folk som vuxit upp med alla pengar i världen och svintrygg struktur men som inte blivit sedda av sina föräldrar. Jag har ändå haft tur.

"Ibland ute på snar lina"

Många har påpekat att debutplattan skiljer sig från Mwuanas tidigare, något mörkare, singlar. På Triller finns ett varmare sound och flera låtar andas livslust. Även om den ibland fastnar i halsen. Som i låten "Ja må han leva" där Mwuana tycks fira sitt nya liv genom rader som Jag sitter på en katalog nu med bara fine ass bitches /De vill komma hit ikväll och mind my damn business/Har en lifestyle nu att säga bye bye Sweden innan den nästan omärkbara raden kommer: Vet, det skulle blivit bättre om du bara hade stannat.

– Ja, det är melankoli för det är inte det jag vill ha. Jag har precis kommit från en tio år lång brusten relation, vi växte in i varandra och det är svårt att ta sig ur. Mycket handlar om henne. Klart jag är glad också. Men du vet, ibland är man ute på den snara linan, när man inte vet om man kommer överleva natten.

Har skivan hjälpt dig komma vidare?

– Haha, nej jag simmar fan i olycklig kärlek. Men jag använder det i min musik, den speglar både det skitiga och råa livet men också mina mjukare sidor. Jag sträcker ut mig till de som lyssnar för att rensa och rena min skalle och hoppas de kan växa genom mina låtar också.

Kollektiv tjejrap siktar mot torget

Alla är dock inte odelat positiva till utvecklingen. Ett tidigare fan har exempelvis lagt upp en mindre smickrande Instagram-video med budskapet att man saknar den gamla Mwuana, att den nya "är lite för mycket slicka fitta". Något han tar med jämnmod.

– Det handlar bara om brist på insikt. Jag vet att jag hade kört över vem som helst som lajkade den där videon på fem röda i en dialog. Vadå, klart jag gillar att slicka fitta liksom. Det är ingen diss för mig.

Satsar stort med dans och ljus

Inför turnén och spelningen på Nobelberget 3 november har Mwuana inte sparat på vare sig krut eller känslor. Till skillnad från andra hiphop-artister satsar han stort på scenshow och produktion säger han – och utlovar till och med några danssteg.

– Jag fick smått panikattack när vi skulle börja repa med dansen, men nu är jag superexcited. Det kommer det bli något som ingen sett förut. Och jag tror ju inte att man är på rätt väg förrän man känner att man tagit sig vatten över huvudet.

Raplåt mot våldet enar Huddinges unga

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.