Bra koll. Ema Wiksten tipsar om naturviner på Instagram under namnet @vintugg. Foto: Mostphotos/Privat

Naturvinsbarerna tar över Stockholm

Glöm mikrobryggd öl. Nu är istället naturvin på alla trendkänsliga stockholmares läppar. Det senaste året har naturvinsbarerna ploppat upp som svampar runt om i staden. Vinentusiasten Ema Wiksten förklarar varför.

  • Publicerad 15:00, 4 okt 2019

Järfällabon Ema Wiksten kallar sig själv för opretantiös vinpimplare och driver instagramkontot @vintugg där hon recenserar och tipsar om naturviner. Nyligen startade hon även en podcast med samma namn.

– Många av de som följer mitt vinkonto på Instagram, är unga tjejer i min ålder, jag är själv 27, som har ett stort vinintresse men som kanske tycker att det är svårt att hitta kul och lättillgänglig information om vin.

Tillgängligt vinsnack

Ema själv upplevde att vinvärlden ofta handlade om pekpinnar och prestige. Därför valde hon att i februari damma av kontot som vilat på grund av en graviditet och börja recensera och tipsa om viner på sitt eget sätt.

Men intresset har funnits så länge hon kan minnas: "Mammas släkt är portugiser och middagarna kretsade mer kring vinet än maten". Varför just naturvin blivit så hajpat de senaste åren tror hon hänger ihop med samtiden och hur vi lever.

– Vi lever i en på många sätt tillrättalagd och konstlad värld, där industriella viner massproduceras, har många tillsatser och tas fram specifikt utifrån vad som säljer bäst i Sverige. Att vi börjar intressera oss för naturvin tror jag är en reaktion mot allt det.

Färre tillsatser

Ema berättar att det som definierar ett naturvin är att producenten inte får röra vinet, inget socker, jäst eller e-ämnen tillsätts och vinet förädlar sig själv i flaskan istället för att kontrolleras av producenten. Det här ger vin som kan variera mer i smak, doft och färg.

Är naturvinet den nya mikrobryggda ipan?

– Ja! Jag tror att samma anledningar ligger bakom det växande intresset för båda, att många längtar efter äkthet och genuinitet, vill känna personen bakom det man dricker.

Hon tror att intresset för naturvin kommer att fortsätta växa.

– Det här är bara början. Jag tror att det här kommer att ändra hur vi ser på vin, och hur vi konsumerar det. Det öppnar upp vinvärlden för fler och visar att det kan handla om kultur och upplevelser istället för fack och regler. Det är trots allt fermenterad druvmust vi snackar om. Det är behöver inte vara en sån big deal.

Emas tips till nybörjaren

Gå till rätt ställe. Om du går till en bar som specialicerar sig på naturvin så får du hjälp och tips av kunnig personal.

Läs på. Inför att Systembolagen släpper små partier lägger de upp gott om information på sin hemsida.

Smaka. Våga testa dig fram – det finns inga rätt och fel! Vill du börja med någonting som verkligen sticker ut, börja med ett orange vin från Slovenien eller Georgien. Viner från dessa områden är nästan alltid naturviner, som produceras med traditionellt hantverk.

Visa merVisa mindre

Gå till en bar eller restaurang med bra koll, så får du hjälp att orientera dig bland naturv Foto: Karin Nilsson

Här kan du testa naturvin på krogen

Södermalm och Gamla stan:

Hornstulls Bodega, Hornsbruksgatan 24

La Colline, Götgatan 29

Dryck Vinbar, Swedenborgsgatan

Vina, Sofiagatan 1

Folii, Erstagatan 21

Café Nizza, Åsögatan 171

19 Glas, Stora Nygatan 19

Norra innerstan:

Tyge & Sessil, Brahegatan 4

Grus Grus, Karlbergsvägen 14

Savant Bar, Tegnérgatan 4

Ambar, Tomtebogatan 22

Amfora Vinbaren, Regeringsgatan 111

Restaurang Agnes, Norra Agnegatan 43

Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38 - 40

Mathias Dahlgren – Matbaren, Södra Blasieholmshamnen 6

Rutabaga, Södra Blasieholmshamnen 6

Volt, Kommendörsgatan 16

Tranan, Karlbergsvägen 14

Söderort:

Centan, Lagaplan 5

Kniv & kavel, Vapengatan 2

Visa merVisa mindre