Kaos i kubik. Amerikanska Lightning Bolt lirade på golvet 2008 och trummorna höll på att stryka med. Foto: Andreas Wåhlström

Nu firas 20 år av skandaler och kaos på Fritz Corner

Volym som får näsan att fladdra och skandalstjärnor som löper amok. Klubbinstitutionen Fritz’s corner fyller 20 år av rock. Här är fem milstolpar i klubbens kaosiga historia.

  • Publicerad 13:00, 20 okt 2017

Någon människa bakom namnet Fritz har aldrig funnits. Nej, mannen och hans hörn är snott från låten "Fritz's corner" av gruppen Local H, och handlar om ett sunkhak i USA.

Sunk eller inte: i november firar rockföreningen att den funnits och fixat klubbstök i hela 20 år. Vi bad veteranen Johan Nordqvist lista några minnesvärda ögonblick.

1. Pete Doherty gästar Black Lips, 2006

– Vi hade en festival med bland andra Black Lips på Debaser Slussen, när en snubbe kom in och frågade om inte bandet han var manager för kunde få spela eftersom de missat flyget. Han sa att det var Babyshambles och att de kunde spela för en back öl. De körde ett par låtar och sen fortsatte Pete Doherty med att gästa Black Lips. Vi drog i nödbromsen när han började hugga med mickstativet mot lamporna och ramlade och började blöda. Det slutade med tumult när vi släpade honom av scen, vilket förevigades av alla fotografer på plats. Expressen skrev ’Pete Doherty löpte amok på rockklubb”’

Läs även Kommer kosta en miljard att fixa gamla Debaser

2. Sleep, 2012

– Det var så hög volym på Strand att öronen fladdrade. Antiklimax när Al Cisneros lackade på att han inte hörde sig själv i ”Dragonaut”, gav ljudteknikerna en redig utskällning och de började om med låten.

3. Lightning Bolt, 2008

– Kaosartad golvspelning på Debaser Slussen. Jag hade svårt att stå kvar och titta då arrangörsnerverna pajade när folk blev knuffade mot trummorna. Det löste sig, publiken längst fram hjälpte till att hålla de stökigaste på avstånd.

Läs även Tröttnade på män i metal, fixar egen festival

4. Beach House, 2010

– Deras singel ”Norway” fick dem att explodera några månader efter att spelningen spikats. De kunde ha spelat för 2 000 pers men det var bara 500 lyckliga som fick plats på Debaser Slussen.

5. Icarus Line, 2008

– Deras sångare sa att han skulle begå självmord om vi inte uppgraderade hans "cabin room" på Scandic Malmen. Vilket vi då gjorde.

Fritz födelsedag firas med konserter på Kägelbanan den 3-4 november.

Johan Nordqvist. Foto: Kajsa Georgsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.