Erik Key Westin går miste om nöjet att straffa någon med ett +4-kort på söndag. Foto: Per Larsson

Nu ska krogbranschen göra upp – i Uno

På söndag får Stockholms krögare chans till utlopp för uppdämda känslor då inofficiella krog-SM i Uno ska avgöras. Titelfavoriter är de regerande mästarna Sturehof.

  • Publicerad 08:00, 4 nov 2017

Uno – den färgglada men något bortglömda kortleken hade sin absoluta storhetstid under 80-talet. Men på söndag är den tillbaka i fokus då den vassaste Uno-spelaren i Stockholms krogbransch ska koras. Arenan är förlagd till Churchill Arms på Östermalm, där pubchefen och Uno-fantasten Erik Key Westin står redo att lekleda:

– Tjusningen med Uno är ju att man får vara elak mot en polare – och att det är okej.

Den starka fascinationen för kortspelet väcktes under fjolårsvintern när Erik Key Westin var på resande fot och firade nyår med en kompis.

– Då spelade vi riktigt mycket och fastnade. Det är så barnsligt, så roligt och så opretentiöst. Så vi fortsatte när vi kom hem. Vi gick ut och drack cocktails, spelade Uno och hade trevligt, säger han.

Tippar Sturehof i toppen

Konceptet krog kombinerat med Uno är nu något Erik Key Westin har etablerat på sin egen arbetsplats – för Uno-sugna restauranganställda. Tanken är att mästerskapet ska bli en stående tradition. I våras anordnande Churchill Arms historiens första inofficiella krog-SM i Uno. Bland åtta representerade krogar lyckades Sturehof roffa åt sig den åtråvärda pokalen.

LÄS ÄVEN Mystiska stängningen på Södermalm

Vilka ser starkast ut den här gången?

– Jag får nog säga Sturehof. Kanske mest för att det ser ut att komma tio personer från dem, säger Erik Key Westin med ett leende.

Eftersom varje krog får ställa upp med hur många tävlande man vill ser oddsen tämligen goda ut för Sturehof. Deras trupp består av ett tiotal personer när andra krogar bara ställer upp med någon enstaka. Tävlingen stannar dock inte vid krog mot krog.

– Man spelar för krogens ära. Samtidigt är det alla mot alla, så det är ett utmärkt tillfälle att sätta en kollega på plats.

LÄS ÄVEN Frågor om ditt kvarter i nytt brädspel

Mästaren prisas

Totalt kommer ett tiotal krogar ställa upp på söndag. Förutom ära och bucklan kan mästaren också räkna med att ytterligare belönas.

Ligger det något i potten?

– Ja, men det är hemligt, flinar Erik Key Westin.

Churchill Arms krogregler i UNO:

Inoficiella krog-SM kommer att spelas med vissa specialregler. Exempelvis kan man straffa en medspelare genom att lägga flera än ett +2-kort samtidigt. Men bara om de är av samma färg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.