Nu storsatsar Trädgården på vegetarisk mat

Intresset för vegetarisk och vegansk mat växer. Snart finns tre veganska foodtrucks i stan och de gröna restaurangerna blir fler. I år satsar Växthuset på Trädgården mer än någonsin på vegetarisk och vegansk mat.

  • Publicerad 16:51, 13 maj 2015

En helt vegetarisk restaurang som inte vill kalla sig för just vegetarisk restaurang. På onsdag öppnar Växthuset på Trädgården.

– Folk har så förutfattade meningar när det kommer till vegetarisk mat. Vi är inte vegetariska för att vara vegetariska. Vi utgår från råvaran och gör bra rätter, säger Elin Ahlström, kökschef på Växthuset.

"Family style"

Rätterna är mellanrätter, och tanken är att gästerna ska köpa in några stycken och dela sinsemellan. "Family style" kallar kökschefen menyn. Och för att göra det lite svårare för dem som ska beställa in mat står bara ingredienserna uppskrivna på menyn.

– Det kräver lite av våra gäster och en hel del av vår serveringspersonal. Vi testade förra året och det föll väl ut. Våra gäster är modiga och tuffa, säger Elin Ahlström.

– Jag var ganska skeptiskt förra året, men det blev ju bra. Vi är nog faktiskt stans bästa restaurang med vegetarisk mat, säger Trädgårdens Leo Forsell.

Vad kan man förvänta sig av maten?

– Den smakar mycket, men är enkelt. Mycket tuffa smaker, men inte så mixtrat. Maten är ganska så naturlig. Vår bästa rätt är belugalinser med pocherat ägg, smaksatt med chili, ingefära och earl grey. Det låter helt flippat, men är fantastiskt gott. Vi provade det under Late Night Dining och det gick skitbra, säger Elin Ahlström.

Och även om just den rätten innehåller ägg finns det möjlighet för veganer att äta på restaurangen.

– Flera av våra rätter är veganska i originalutförande och utöver det så är menyn uppbyggd så att det lätt ska gå att anpassa de flesta rätter för veganer, säger hon.

Finmat på natten

Det kommer att vara möjligt att äta finmat sent på Trädgården i sommar. Late Night Dining som Verket körde i mars kommer tillbaka, men nu blir det Växthuset som håller i den.

– Det blir i en annan skepnad. Efter klockan 23 kommer det finnas en enklare meny. Maten kommer att lagas ute bland gästerna, men det kan inte bli för stort så antalet matplatser blir begränsade.

LÄS ÄVEN: Nu kan du äta middag – vid midnatt

– Det blir ett komplement till hamburgarna och till Bun Bun Truck som kommer att stå permanent hos oss i sommar. Man kanske kommer vid tolv och känner att man vill äta vid ett, men inte en hamburgare. Då kan man få omsorgsfullt tillagad mat. Ett spontanmål, säger Leo Forsell.

LÄS ÄVEN: "Det har blivit roligare att vara vegan i Stockholm"

Fler vegetariska och veganska restauranger

Klassiska Hermans uppe på höjden på Fjällgatan 23B – vegetarisk buffé.

58 Dim Sum på Renstiernas gata 23 – dumplings där de vegetariska är veganska.

Nya restaurangen/kaféet på Åhléns city – Sally Voltaire & Systrar – har ett stort utbud av vegetariska rätter.

Ett annat klassiskt ställe är förstås Kafé 44 på Tjärhovsgatan 46, som serverar vegansk mat.

Gro på S:t Eriksgatan 67 har alltid vegetarisk mat på menyn – soppa eller fyrarättersmiddag.

Lao Wai på Luntmakargatan 74 är en kinesisk vegetarisk restaurang med många veganska rätter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.