Efter nedläggningarna – senast Bitter Pills och King Kong – får stan en ny gayklubb. Varannan fredag kommer Östermalmsbon Jonas Djurstedt, 25 år, att hålla klubben C.H.A.O.S. på Westmanska palatset. Foto: Sacharias Källdén

Ny gayklubb öppnar i palats i City

Antalet trygga platser för HBTQ-personer minskar. Det menar Jonas Djurstedt som nu, som svar på det, anordnar klubben Chaos i Vasastan.

  • Publicerad 19:00, 8 sep 2019

I tunnelbanan, på uteställen... På många platser runt om i stan vågar jag inte öppet visa att jag är gay längre. Det fick mig att tänka på att vi behöver trygga platser.

– När jag flyttade till Stockholm för sex år sedan tyckte jag att det var tryggare då än nu att vara gay. Utvecklingen går bakåt, säger Jonas Djurstedt.

Då kunde han gå och hålla hand med partners överallt. Nu drar han sig för det, säger han.

– I tunnelbanan, på uteställen... På många platser runt om i stan vågar jag inte öppet visa att jag är gay längre. Det fick mig att tänka på att vi behöver trygga platser.

Nu stänger innerstans sista gayklubb

Han bestämde sig för att skapa en. Tankarna mynnade ut i planerna om en klubb. En klubb "för både lesbiska och bögar" som han säger. Han menar att de två kommuniteterna behöver samlas och enas på en och samma plats.

Välkommen in, den 27 september. Foto: Sacharias Källdén

Uteserveringen kommer ha öppet året runt – med värme och specialsydda segel, enligt Jonas Djurstedt. Foto: Sacharias Källdén

Han började söka efter en plats och hittade efter många försök till Wallingsgatan 2 i Vasastan. Det visade sig att han träffat eventkoordinatorn Phillip Hanna på Westmanska palatset tidigare. De kom överens om en klubb.

– Vi är för mångfald och är glada att ha klubben här, säger Phillip Hanna.

Phillip Hanna har lång erfarenhet som krögare och av nöjesbranschen, till skillnad från sin nya samarbetspartner Jonas Djurstedt. En hel del stöd kommer han att behöva.

– Jag kan inte ens restaurangbranschen. Jag har jobbat på Mcdonald's när jag var 15, det är allt. Min roll i det här är att samla folk. Att hitta bra vakter, rätt bartenders, garderobspersonal. Sen är det gästerna och deras attityd som skapar själva stället, jag ger dem bara verktygen, säger Jonas Djurstedt.

Klubben Chaos har enligt Jonas Djurstedt plats för 920 personer. Det kommer att finnas en utomhusavdelning, två dansgolv, VIP-del ("med kändisar och sånt").

– Jag tycker det är viktigt med möten och samtal. Därför vill jag ha platser där det inte är jättehög musik så att människor kan mötas, säger han.

Den 27 september är det premiär för klubben Chaos i fastigheten Westmanska palatset. Klubben kommer att hållas varannan vecka.

– Jag ett vanligt jobb också. Jag hinner inte mer än varannan vecka, säger Jonas Djurstedt.