OKLART. Jakob Grandin vet inte än hur Trädgården ska se till att rökförbudet efterlevs. Foto: Jakob Grandin/Södermalmsnytt

Nytt rökförbud stor utmaning för Trädgården

Det nya rökförbudet innebär en utmaning för många krogar. Den stora utomhusklubben Trädgården jobbar på lösningar.

  • Publicerad 13:43, 10 jan 2019

Den första juli i år träder rökförbudet på flera allmänna platser i kraft. Tanken med förbudet är att nå riksdagens mål om det rökfria Sverige år 2025. Så, i sommar kommer det att vara förbjudet att röka på bland annat tågperronger, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar.

På en av Stockholms största utomhusklubbar har folk haft möjligheten att utomhusröka i tio år. Men från och med första juli kommer dansen och ölen på klubben Trädgården inte längre att kunna kombineras med en cigarett.

LÄS ÄVEN: Stockholmare om nya rökförbudet: "Känns lite drastiskt"

Klubbens grundare Jakob Grandin är inte helt på det klara med hur det nya förbudet ska hanteras.

– Jag tycker jag att rökförbudet absolut är något positivt – att det i det långa loppet är bra för folkhälsan. Trädgården är ett ställe där alla ska känna sig välkomna men i dagsläget har vi inga konkreta lösningar på hur de som vill röka ska kunna ta sig en cigg. Vi måste titta in närmare på hur lagen ser ut och vad som rekommenderas, säger han och lovar att ha en lösning presenterad i god tid innan öppning.

Måste man ställa sig i kön igen om man går ut på en cigg? Eftersom att beslutet är relativt nytt och inte träder i kraft på ett tag berättar han att ingenting kristallklart och att det ska diskuteras längre fram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Med erfarenhet från beslutet 2005 så vet vi att det kommer lösa sig, vi vet inte hur bara. Kanske blir en av lösningarna att besökarna bara väljer att skippa den där ciggen, säger han.

I dagsläget kan Jakob Grandin se två problem med förbudet:

Dels undrar han hur kontrollerna ska gå till. Det kommer leda till merjobb för personalen (som redan har mycket att göra) om de ska gå runt och se till så att besökarna inte smygröker.

– Och redan idag är det svårt att förklara den svenska alkoholpolicyn för internationella gäster. Som oftast är vana med andra regler på krog och klubb. Att nu även förklara att det är förbjudet att röka utomhus känns svårt, säger Jakob Grandin.

Rökrutor eller rökbås då?

Josefin Jonsson enhetschef på Folkhälsomyndigheten berättar att luften ska vara fri och därför får krogarna inte ha rökrutor, rökbås eller avgränsande rökzoner på uteserveringen.

Bolma utanför baren bara

Petra Andersson en av cheferna på Kvarnen, som slår upp sin uteservering vid Medis på sommaren, visste inte att beslutet var helt klubbat men ser egentligen inga problem med förbudet.

– Det är bra ur hälsoperspektiv! Och jag vet ju själv, får man röka röker man alldeles för mycket. Jag tänker att gästerna får kliva utanför staketet om de vill bolma!

Samuel Laulajainen, den helt nya vd:n på Södra Teatern, känner att han måste bli lite varm i kläderna innan han kan uttala sig om rökförbudet. Men lösningar för rökarna kommer de fixa men de vet ännu inte hur. Samuel röker inte själv men är medveten om att uteserveringarna är en fristad för den som röker.