Tidens tempo. "Eating animals", "The fina years", "Faces, places" och VR-utställningen "Future Aleppo".

Persona i fokus på årets Tempofestival

Vem är du? Vem är jag? Filmfestivalen Tempo tar avstamp i allas våra levande charader när de serverar dokumentärer på temat persona. Idag släpps programmet

  • Publicerad 12:01, 7 feb 2018

Det här blir 19:e året för dokumentärfilmfestivalen Tempo. Temat är persona, ett begrepp inom psykologin som beskriver hur vi väljer att visa upp oss för andra.

Melissa Lindgren, konstnärlig ledare, varför är detta intressant?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har sett den trenden i två år inom den internationella dokumentärfilmen. Det är mycket individfixering, med biografier på kändisar och många karaktärsdrivna verk. Dokumentären om Silvana Imam, är ett exempel. Så det är spännande att gräva i, och kika på hur vi väljer att framställa oss själva på olika sätt. Främst i sociala medier. En annan aspekt är att vi kopplar till det etiska och vill ifrågasätta hur man använder riktiga människor. Det finns alltid en risk att man exploaterar.

Är det här bara en trend i branschen just nu, eller har vi människor ändrats?

– Jag tror de speglar samtiden då vi är mer fixerade på individen, som får mer fokus än det kollektiva. Och det märks såklart i film och kultur. Visst, det sa man på 80-talet också. Men allt går i cykler. Och nu med sociala medier är det på ett helt annat sätt och med en helt annan räckvidd.

LÄS ÄVEN Så ska Stockholm bli Sveriges Hollywood

Vilken bokning är du mest stolt över?

– Oj, mycket. "Faces, places" av franska 89-åriga Agnès Varda, är en. Hon är en legend i sig själv och det är en tung titel, där hon och den 50 år yngre graffitikonstnären JR gör en gemensam road trip i Frankrike. Sedan "The final year" om Obamas sista år som president. Det är en unik och nostalgisk återblick. De filmar under valkampanjen och alla i hans stab är övertygade om att Clinton ska vinna, och sedan att se den chocken när det inte blev så – det är jobbigt när man nu vet hur det blev.

Och svenska titlar?

– Jag vill puffa våra kortfilmer. Kortfilmer får sällan så mycket uppmärksamhet. Men vi har tio helt fantastiska svenska kortisar, som är allt från konstfilmer till traditionellt berättande, och mycket humor.

Tempo äger rum den 5-11 mars. Läs mer och se hela programmet på tempofestival.se.

Boss. Tempos konstchef Melissa Lindgren gillar svenska kortisar. Foto: Anna-Ronja Jönis

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.