Christoffer Röstlund. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Se upp så att din fixering inte blir en fobi

Bland retrosemlor och vintagekorrekta skinnjackor: reporter Röstlund om faran med att bara vurma för det som varit.

  • Publicerad 14:54, 16 feb 2018

”Vi lever i retrotider”. Nej, kändisbagaren Birgitta Rasmusson levererar ingen ögonbrynshöjande sanning när hon snackar hetvägg. Att gammalt är det nya svarta, det är sedan, tja, gammalt.

Och det håller i sig här i storstan. Exempel: dagen efter att vi spanat att gammelsemlan hetvägg är på väg tillbaka, kommer ett mail från två glada tjommar i Slakthusområdet. De pysslar med en ”försvunnen tradition” då de målar butiksskyltar för hand.

Den skäggiga duon skriver att de ratar datamaskiner och ”själlös plast” – det här handlar om genuint hantverk!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För det är det som menas när man säger att retro rules. Att något är äkta, genuint, småskaligt, inte plastigt. Och visst, jag är lika torsk på det tankesättet. Knuttejackan jag bär på bilden här ovan är minsann en äkta svensk Petroff från 70-talet, våga bara tro att det är någon nutida syntetisk H&M-kopia!

Jag är väl ingen posör?!

Och såklart är det ofta harmlöst att vurma för det förflutna, inte minst finns där ofta ett härligt nörderi att gräva ner sig i det smala. Det trista är när man fastnar i en fobi för förändring och får för sig sig att allt var bättre förr. Livet blir då en fruktlös kamp att återvända till ett inbillat ursprungsläge.

Och kontentan blir att allt, och alla, som inte var med förr är fel. Och ska bort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.