Instängd. Sahar Dowlatshahi är lysande behärskad i “Ta hand om mamma”.

Så bra är nya filmen "Ta hand om mamma"

Dramat om den underutvecklade äldrevården i Iran öppnar för samhällskritiska tolkningar, skriver vår filmrecensent om Jacob Lundström.

  • Publicerad 07:00, 27 apr 2017

Filmens titel avtecknar sig mot den smoghöljda himlen över Teheran i början av “Ta hand om mamma”. På bilradion rapporterar nyhetsuppläsaren att föroreningarna fortsätter och att förskolor håller stängt. För gamla mamma som har problem med lungorna utgör luften en livshotande hälsofara. På sjukhuset uppmanas familjen att flytta henne till den iranska landsbygden.

Filmrecension: Den sista familjen

Behnam Behzadis film är inget socialt drama om den underutvecklade äldrevården i Iran, men precis som annan filmkonst från det auktoritära landet öppnar den sig för samhällskritiska tolkningar. De farliga föreningar som täcker huvudstaden och gör livet krångligt för sina invånare, kan naturligtvis förstås mer bildligt. På grund av repressionen finns det en tradition i landet för filmskapare att närma sig stora frågor genom små antydningar (filmskapare som inte är tillräckligt fogliga riskerar husarrest, som till exempel regissören Jafar Panahi).

http://www.stockholmdirekt.se/noje/filmrecension-the-salesman/repqdl!TL4AkMv3vWxyR5Uh5VWxRA/

Den mer mångtydigt meteorologiska originaltiteln har dock fått ge vika i Sverige – och visst är “Ta hand om mamma” samtidigt ett skarpt familjedrama i sin egen rätt, med bländande skådespeleri och feministiska förtecken. För vem är det som förväntas lämna allt bakom sig och flytta till landet med mamma? Jo, den ogifta yngre systern Niloofar. Trots att hon har sin egen affärsverksamhet och – utan familjens kännedom – precis har återknutit kontakten med en gammal flört.

Här är årets (hittills) bästa filmer – vi listar

Hon säger ifrån och spänningen i familjen blir till slut lika tät som dimman över staden, samtidigt som Behzadi behåller en resignerad stämning filmen igenom, som bara förstärker Niloofars ofrihet. Det är verkligen skickligt gjort.

Ta hand om mamma

Regi: Behnam Behzadi

Medverkande: Sahar Dowlatshahi, Ali Mosaffa, Ali Reza Aghakhani, Setareh Pesyani

Speltid: 84 minuter

Filmen i procent

50% Familjedrama

30% Kärlek med förhinder

20% Smog som metafor

BETYG: 4 av fem 5

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.