Fira sommar igen. Stefan Nilsson och Maria Lorczak äter på Solstugan. Foto: Karin Nilsson

Så förlänger du semesterkänslan när stan fylls av vardag

Tillbaka på kneget och sommarglädjen som bortblåst? Tänk om! Att fortsätta att semesternjuta är livsviktigt för att palla resten av året enligt stressexperten. Här är några tips.

  • Publicerad 22:53, 21 aug 2016

Hitta öar i vardagen

”Prioritera lustfyllda aktiviteter”

Att bryta upp vardagen med semesterbetonade element behöver inte vara så svårt som man kan tro.

– Det handlar om att försöka hitta öar i vardagen. Prioritera sådant du mår bra av, återhämtning handlar inte bara om sömn utan också om lustfyllda och kreativa aktiviteter, säger Annemarie Hultberg.

Så fortsätter du semesterfirandet

Men hur gör man då för att fortsätta koppla av á la semester - mellan matlådelagande, plikttrogna gymbesök och dagishämtningar? Jo, såhär:

Drick drinkar i ljummen sommarnatt

Att sippa på en iskall drink under bar himmel medan kroppen omsluts av värme är en svårslagen sommarkänsla. Tur då att uteserveringarna har öppet en hel månad till! För ultimat tropisk touch bör du givetvis välja någon med infravärme. Vad sägs exempelvis om ett vältempererat besök på Solstugan i Fredhäll, Mosebacke, Mälarpaviljongen eller Grappa Matsal & Bar?

Se nya platser

Om det är något mantra som upprepas till leda när det kommer till semesterfirande så är det ”vikten av nya omgivningar och perspektiv”. Men du behöver faktiskt inte ta dig till andra sidan jordklotet för att åstadkomma det - att bara prova en ny väg till jobbet kan vara nog så uppfriskande. Eller kör hardcore direkt och byt gym, stammisfik och lunchrestaurang på samma gång och upplev hur vardagen förnyas med oanad kraft.

Bada

Så fort april nalkas blir svenskar plötsligt som badgalna och varje år försöker vi bräcka varandra i ”vem som tog ett dopp först”. Visst är det härligt för kropp såväl som själ att kasta sig i plurret - men det kan vara värt att påminna sig om att upplevelsen är fullt möjlig även efter sommaren. Eriksdalsbadet och Husbybadet är välbesökta klassiker av en anledning. För den som vill smacka på med ultimat lyxkänsla kan ett välinvesterat besök på Centralbadet, givetvis inklusive ett glas bubbel i utomhusjacuzzin, kanske rentav fylla återhämtningskvoten för resten av månaden.

Flirta

Du har hört det förr: på sommaren blir människor öppnare och gladare. Aldrig flirtar vi så mycket, lätt och ledigt som när solen tittar fram. Att ta kontakt med nya människor är utvecklande och stimulerande på många sätt - och inget som behöver upphöra efter semesterns slut. Våga fyra av ett leende till puddingen i snabbköps-kön och du ska se att du blir rikligt belönad. Den värsta tänkbara utgången är att inget händer - förutom att du gjort en annan människa glad.

Upptäck ny mat

När vi far i väg på våra charterresor, cityweekends och långseglatser upptäcker vi inte bara nya platser utan i bästa fall även ny mat. Men som stockholmsbo behöver du turligt nog bara ta tuben någon station för att överraska smaklökarna med en helt ny upplevelse. Vad sägs exempelvis om Gojo Fasika på Katarina Bangata för ett besök i Etiopien, Mancini på Tunnelgatan för italienskt eller den ryska delikatessbaren Davaj vid Globen?

Knaggla dig fram på ett språk du inte kan

Även om det kan vara frustrerande att knaggla sig på ett annat språk än sitt modersmål är upplevelsen likaledes uppfriskande. Saknar du att vara ”lost in translation” kan du alltid påbörja en språkkurs! På ABF Stockholm och Folkuniversitet kan du lära dig allt från persiska och serbiska till hindi och arabiska.