I tisdags var det galapremiär, men Stockholms filmfestival pågår till 18 november. Foto: Calle Andersson

Sex guldkorn från Stockholms filmfestival

Filmälskarnas favoritsäsong är här. 7 till 18 november är det dags för Stockholms filmfestival som visar 150 premiärer från 60 olika länder. Vi bad festvalkontoret tipsa om sina egna favoriter från filmfesten.

  • Publicerad 15:32, 9 nov 2018

Skate Kitchen 

2018 visar sig vara ett hett år för välgjorda skateboardfilmer. Bland dem finns Bing Lius kraftfulla och hyllade dokumentär Minding the Gap, Jonah Hills snart släppta regissörsdebut Mid 90s och nu även Crystal Moselles fantastiska Skate Kitchen. I Skate Kitchen följer vi den ganska ensamma tonåringen Camille, vars liv förändras då hon börjar umgås med tjejer som är del av skateboardgänget vid namn Skate Kitchen. Camille blir plötsligt en del av New Yorks subkultur där hon lär sig vad riktig vänskap innebär. Skate Kitchen är en träffsäker coming of age-film om ungdomens revolt mot vuxenvärlden.

Se filmen:

11 november 18:30 på Skandia, med samtal på scenen efter filmen.

17 november klockan 11:00 på Skandia.

18 november klockan 12:45 på Sture 1.

Beautiful Boy 

Felix Van Groeningen tolkar David Sheffs memoarer i den gripande Beautiful Boy, där bland annat stjärnskottet Timothée Chalamet (Call Me By Your Name) och den legendariske Steve Carell porträtterar den starka relationen mellan en drogmissbrukande son och hans familj. Chalamets karaktär: Nics upprörande livsöde beskrivs i filmen på ett smärtsamt äkta och representativt sätt. 

Se filmen:

15 november 18:00 på Skandia.

17 november klockan 19:00 på Sture 1.

18 november klockan 16:45 på Sture 1.

Charlie Says

Mary Harron mottar Stockholm Lifetime Achievement Award 2018 för hennes mångåriga
arbete inom film, bland annat med filmer som American Psycho och I Shot Andy
Warhol. I Harrons kraftfulla Charlie Says följer vi en ung student som besöker och undervisar de tre kvinnor som sitter på livstid för de mord som utfördes då de var del av Charles Mansons sektliknande grupp. Studentens närvaro hjälper kvinnorna att komma till insikt med de förskräckliga brott de utfört i denna spännande och dramatiska berättelse. Under galan den 10 november kl 18.00 tilldelas Mary Harron Stockholm Lifetime Achievement Award.

Se filmen:

10 november 18:00 på Skandia.

15 november klockan 17:30 på Bio Rio.

16 november klockan 21:00 på Sture 1.

En Armé Av Älskande

För bara 40 år sedan var individer som var del av HBTQ-gemenskapen tungt skambelagda i det svenska samhället. När den första Prideparaden hölls vågade många inte visa sina ansikten, rädda för att bli igenkända – trots hbtq-rörelsens växande kraft. I Ingrid Rydbergs rörande dokumentär En Armé Av Älskande följer vi några HBTQ-aktivisters kamp mot välfärdsstatens instutitionaliserade homofobi. 

Se filmen:

9 november 19:00 på Zita 1, med samtal på scenen efter filmen.

15 november klockan 12:45 på Sture 1.

18 november klockan 13:00 på Sture 2.

Lords Of Chaos

Jonas Åkerlunds porträttering av det mytomspunna norska heavy-metal bandet Mayhem är en skräckinjagande, mörk och storslagen film. I Lords Of Chaos följer vi den sanna historien om ungdomarna vars drömmar om att slå igenom med sin musik och även utmana samhällets normer leder dem in i en mörk världssyn där satanism och död härjar. En rysande och orginell thriller som passar perfekt i höstmörkret. 

Se filmen:

9 november 20:00 på Bio Rio, med samtal på scenen efter filmen.

14 november klockan 11:00 på Sture 3 och 20:30 på Skandia.

16 november klockan 14:45 på Sture 1.

Icebox 

I Daniel Sawkas film Icebox följer vi 12-åriga Oscar som i sin flykt från gängvåldet i Honduras  blir arresterad av den amerikanska gränspolisen och sätts bakom galler i en invandringsfacilitet i gränsen mellan USA och Mexiko. Denna aktuella, politiska och gripande film skildrar det utsatta ödet för en invandrare i Trumps USA. 

Se filmen:

9 november 11:00 på Skandia.

11 november klockan 17:00 på Sture 2, med samtal på scenen efter filmen.

15 november klockan 11:00 på Sture 1.