Gateway drug: Totalt Jävla Mörker. Fredrik Lindkvist längst fram i mitten. Foto: Henrik Wiklund

Sista chansen se Totalt Jävla Mörker

Efter 20 år är det slutvrålat för Totalt Jävla Mörker. Råpunkarna från Norrland gör sin sista konsert nu på söndag på Kraken i Stockholm. Det lär bli ett sjujävla ställ, om inte annat. Så, varsågoda: en extremt västerbottnisk intervju.

  • Publicerad 16:02, 6 dec 2017

Hur länge kan man hålla liv i ett band som inte gör nå nytt?

Fredrik Lindkvist, sångare i Totalt Jävla Mörker, varför lägger ni ner?

– Det har blivit för mycket administration och för lite låtskrivande. Vi har försökt styra upp det, vi spelade in nå trummor för en två, tre år sedan, men det blev inte mer än så. Och när vi började planera årets 20-årsjubileum med vinylbox och turné, så var det någon som sa "ska vi inte bara gör slut på allt".

Och så blev det?

– Ja, jag är då inte så sugen på att åka runt och harva gamla låtar. Hur länge kan man hålla liv i ett band som inte gör nåt nytt? Jag vill då inte se nå' band som inte skapat något nytt på många år, då har man ingen rätt att kalla sig artist eller konstnär.

De vill bli nya Debaser

Ni har rötterna i Skellefteå och har alltid varit utpräglat norrländska. Hur känns det att sätta spiken i kistan i Stockholm?

– Vår ambition var att den här turnén skulle bli den största produktion vi gjort. Ja, alltså, det är inte som när Kent gjorde sin sista produktion direkt. Men vi spelar det längsta vi någonsin gjort, kör låtar vi aldrig kört förr, riktigt gamla grejer och sånt folk önskat. Då är det kul att göra det på de största och bästa ställena och inte inför 50 pers i Piteå eller Skellefteå.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt Jävla Mörker dyker ofta upp i större sammanhang, mycket tack vare namnet. Ni har varit en inkörsport till punk för många. Hur känns det?

– Svinroligt. Det är kul att vara en ögonöppnare. Det brukar ju diskuteras vad som är äkta och oäkta, och vem som sålt ut, men jag är inte så intresserad av att vara på den ena eller det andra sättet. Jag vill bara spela hård musik.

Så hur blir det på Kraken nu på söndag?

– Det blir sista giget så det blir de sista svettdropparna från oss. En värdig begravningsfest.

Målet: hårdrock fri från snubbighet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.