Bok som ska få dig bokad. Att vara kul kräver sitt slit. Ami Hallberg Pauli har skrivit en handbok för att lära ut stand up-skämtandets kniviga konst. Foto: Maja Brand

Skrattmästaren Ami vill hjälpa fler att bli roliga

Det ska vara kul med komik. Och för att hjälpa fler att bemästra garvets sköna konst har stand up-veteranen Ami Hallberg Pauli plitat ihop en handbok för alla glada amatörer som vill bli proffs.

  • Publicerad 10:04, 6 apr 2018

En tredjedel har stjärndrömmar. En tredjedel vill bli bättre på att hålla föredrag på jobbet. Och en tredjedel är män som fått det i present av sina fruar.

Så beskriver skrattproffset Ami Hallberg Pauli sammansättningen när hon håller kurs i stand up-komedi i en oansenlig källare kallad Improvisationsstudion på Skånegatan på Söder.

– Det roliga svaret på den sistnämnda vore att fruarna inte tycker att deras karlar är så kul. Men den trista sanningen är nog att man inte tänker att kvinnor kan skämta. Tjejerna får spa i present, killarna en kurs hos mig, funderar Ami Hallberg Pauli.

Ung, villig och gratis …

Själv har hon sysslat med stand up sedan hon var 35 år – i dag är hon 50 – och börjar skönja ett skifte i 08-scenen. När Hallberg Pauli var ny frågade Henrik Schyffert en gång om hon kunde langa tips på kvinnor i 20-årsåldern att boka. Hon kom inte på ett enda namn.

– Nu ser jag 17-18-åriga brudar som håller på och det är jävligt ballt. Jag hoppas att de håller ut. Att vara ung, villig och gratis, då blir du eftertraktad att boka. Sedan när man vill ha betalt och ska konkurrera på lika villkor med killarna, då är det tuffare. Så gå och titta på fler tjejer som kör stand up, supporta! Du missar massa roliga människor om du bara av slentrian endast kollar på män.

LÄS ÄVEN Succé för stand up mitt i villakvarteret

Hallberg Pauli säger att eftersom hennes yrke blivit så poppis är det i dag svårare att ta sig upp på de där obetalda rookiescenerna. Trycket är hårt, trots att främst Söders scener ökar, och klubbägarna sållar kraftigt.

För att hjälpa folk på traven har Hallberg Pauli precis släppt ”Stand up–handboken: konsten att göra livet lite roligare”, 125 sidor snärtiga tips och anekdoter tänkta att för nybörjare som vill lyckas i en växande bransch i ett litet land.

En bok? Är det inte så att antingen är du rolig, eller så är du det inte?

– Nej! Det där är en vanlig missuppfattning, det är ett hårt jobb att bli bra. Poängen är att det ska se lätt ut. Då har du lyckats. Jag ser ofta folk som tror att det bara är att gå upp och köra, och sedan bombar totalt. Som unga killar som vill vara ”edgy” och drar råa pedofilskämt och då blir hatade av publiken. Visst kan du vara edgy men då ska du vara skicklig. Och det kräver övning.

Hon har själv varit där och vänt; i det brutala, en sorts humor som det är lätt att fastna i.

– Det var när jag var ny och körde bland massa killar på klubben Raw, som var tänkt att vara just så. Jag kände att jag var tvungen att gå dit och fitta ner stället lite och drog pedofilskämt om påven och Michael Jackson. Jag kan inte ens upprepa det idag utan att skämmas, numera har jag blivit så gammal att hoppar jag till när jag hör svordomar
i låtar. Det är lätt att det blir slentrian med svordomar och könsord. En tisdag på Norra Brunn vill publiken inte ha en massa knulla rakt upp i ansiktet.

Har coachat politiker

I år är det valår men humor och politik är inte helt lätt att förena. Hallberg Pauli har tidigare coachat politiker, bland annat Miljöpartiets förre språkrör Maria Wetterstrand fick hjälp när det begav sig.

– Hon är otroligt rolig privat vilket aldrig visades offentligt. Politik mixat med humor är väldigt svårt i Sverige, en politiker kan inte alls vara ironisk. Men kolla på Obama! Han är så mänsklig! Det är nästan som att det ses som fusk att charma väljarna i stället för att vinna över dem med sin politik i Sverige. I och för sig, det kanske är bra ändå.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den uttjatade frågan som måste ställas:

Så, hur är det nu: går det att skämta om allt?

– Ja. Men det är inte säkert att alla skrattar. Och man kan inte förvänta sig att folk som blir kränkta inte säger ifrån. Folk med annan hudfärg och sexuell läggning blev nog det förr också, men då höll de oftare tyst. Ibland kan jag själv, som ändå identifierar mig som en snäll komiker, känna att ’shit vad jag förutsätter att alla är som mig och ser ut som mig’. Efter #Metoo har det blivit än mer problematiskt och även vi snälla kan känna att ”fan vilket sunkigt skämt jag drog”. Samtidigt kan man inte heller tassa på tå, så det är svårt.

Ami Hallberg Pauli live in action i Hökmossen. Foto: Ylva Bergman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.