Dragarbild Foto: Sacharias Källdén

Snart hetare än Central Park – eller?

Miljardsatsningar ska göra Djurgården till Skandinaviens främsta besöksmål.

  • Publicerad 08:00, 4 nov 2017

Det är under det nya samlingsnamnet ”Royal Djurgården” som Gröna Lund, Skansen, Abba-museet, Junibacken, Vasamuseet… ja alla aktörer på Djurgården har samlats.

Målsättningen är klar: Den kungliga ön ska bli Skandinaviens besöksmål nummer ett. (med hjälp av en ny fräsig slogan, "Scandinavia´s #1 attraction")

– Redan idag har vi varje år 15 miljoner besökare, mer än kinesiska muren. Det kommer bara bli fler och lågt räknat kommer 20 miljoner besökare komma till Djurgården om tio år. Vårt löfte är att vi investerar stort i Stockholm och hela stadens attraktionskraft. Vi blir en av världens coolaste nöjesdestinationer, säger Camilla Zedendahl, vd på samarbetsföreningen Kungliga Djurgårdens Intressenter som ligger bakom satsningen.

Varumärkesstrategerna Mats Renée och Julian Stubbs har varit med och tagit fram logga, symboler och det dokument som ska göra att Djurgården tar nästa kliv på popularitetsstegen. Enligt dem finns det goda förutsättningar.

– Vi har tittat mycket på hur världskända parker som Central Park eller Hyde Park fungerar. Det som gör dem så populära är att invånarna i New York och London älskar sina parker och använder dem. Som turist känner man sig delaktig. Djurgården ska bli ännu bättre på det, säger Julian Stubbs.

Stora investeringar ska öka attraktionskraften

Framtiden ser ljus ut. Inom de närmsta åren kommer åtta av de största aktörerna satsa över 2 miljarder kronor.

En av de som slantar upp mest pengar är Björn Ulvaeus från Abba the Museum. Han har sedan tidigare köpt loss fastigheten mellan pop House och Gröna Lund, som det ska investeras närmare en halv miljard kronor i fram tilll 2019.

– Exakt vad som ska göras är svårt att förklara. projektet under namnet ”Virtual ABBA” och det blir en form av VR-utställningshall. Det handlar om en investering på cirka 450 miljoner kronor, säger Björn Ulvaeus.

Gröna Lund är en annan av Djurgårdens storpotäter som också går ut hårt. Inom de närmsta åren kommer stora delar av nöjesfältet göras om och en ny jättelik berg- och dalbana ska anläggas. Också detta en investering som nosar upp mot en halv miljard.

– Vi satsar runt 400 miljoner kronor i ett första steg. Det här blir den enskilt största satsningen i Gröna Lunds historia, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts.

Björn Ulveus är entusiastisk över planerna och stolt över att vara en del av Royal Djurgården.

– Jag åkte förbi Hyde Park häromveckan och tänkte, "vad har den här parken i jämförelse med Djurgården... ingenting!", säger han.

Tre tunga aktörer om sina satsningar

Abba The Museum – 400 miljoner kronor

Björn Ulvaeus köpte nyligen fastigheten mellan Abba-museet och Gröna Lund för att bygga ett nytt Virutal Reality destination med ABBA–tema, som ska ha premiär våren 2019.

Gröna Lund – 400 miljoner kronor

Ska riva och bygga om en trededel av den befintliga ytan inne på Gröna Lund för att bland annat ge plats åt "en av världens häftigast berg- och dalbanor". Allt ska påbörjas efter säsongen 2018.

Utöver 400-miljonerssatsningen planeras en större utbyggnad ut på parkeringsplatsen mot Allmänna gränd och Aquaria.

Skansen – 150 miljoner kronor

Bygger "Baltic Sea Science Center" som är ett nytt kunskapscenter om Östersjön på Skansen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.