Här kanske en ny "Svampen" kan placeras? Foto: Karoline Montero Araya

SPANING: Är detta nya Stureplan?

Linnégatan, Grev Turegatan, Humlegårdsgatan och inte minst Brahegatan. Nya ställena öppnar på ­tidigare anonyma adresser. Man vill vara en ”dold pärla”.

  • Publicerad 09:00, 28 jan 2017

Brahegatans tidigare dragplåster har varit två parkeringshus, en låssmed och en trafikskola. Knappast något som bidrar till ett levande nöjesliv.

Men något har hänt. Flera restauranger, barer och krogar har den senaste tiden valt att öppna i kvarteren bakom Stureplan. Nyligen öppnade bland annat stjärnkocken Niklas Ekstedt och sommelieren Maximilian Mellfors vinbaren Tyge & Sessil på just Brahegatan.

– Visst är läget lite off. Men samtidigt är det precis den känslan man vill åt som krögare. Man vill ju hellre vara en ”dold pärla” än att ligga mitt på Centralen. Det är alltid någon som ligger längst ut, men det betyder ju även att man är först på platsen, säger Maximilian Mellfors.

Snett mitt emot vinbaren på Brahegatan renoveras en lokal på bottenvåningen för fullt. Här förbereder Mikkeller bar att flytta in. Tidigare låg baren i Vasastan, men stället stängde i augusti 2015 efter meningsskiljaktigheter mellan krogens samarbetspartners. Mikkeller har länge letat efter en ny lokal i Stockholm och valet föll till slut på Brahegatan.

Här på Grev Turegatan 30 öppnar inom kort gastrobaren Penny & Bill. Foto: Karoline Montero Araya

Daniel Johansson, dryckesansvarig på Mikkeller Brahegatan, Östermalm Foto: Karoline Montero Araya

– Det är ett perfekt läge. Riktigt centralt, men samtidigt gömt och lite dolt så att man slipper grogg-gängen som slinker förbi spontant. Vi har så gott rykte att vi inte behöver ligga på en adress där folk bara råkar hamna, säger Daniel Johansson, dryckesansvarig på Mikkeller.

Ölbaren kommer att vara dubbelt så stor som när den låg i Vasastan och ta emot upp till 120 gäster. Det finns även planer på en uteservering med ett 50-tal sittplatser.

– Vi kommer liva upp hela den gatan. Det här är en adress som man aldrig tidigare brydde sig om men det här har potential att bli ett nöjesstråk, säger Daniel Johansson.

Tyge & Sessil. Maximilian Mellfors, sommelier på Tyge & Sessil tror Brahegatan kan bli populär. Foto: Karoline Montero Araya

Öppnar nytt. Henrik Norström i gastrobaren som ska vara färdig för öppning den 20 februari, eller allra senast den 1 mars. Foto: Emelie Nyman

Även Maximilian på Tyge & Sessil är övertygad om att läget är rätt.

– Det här har varit en jättetråkig gata. Men känslan nu är att det inom kort kan bli helt tvärtom. Gatan har potential, den är smal, lugn och enkelriktad. Här kan man verkligen flanera och med oss och Mikkeller känns det som kvarteret verkligen har börjat blomstra, säger Maximilian Mellfors.

Österhof Östermalm Brahegatan Foto: Karoline Montero Araya

Kasai, japansk dinnerclub med hyllade japanska rätter som blir nattklubb ju senare klockan blir. Foto: Michael Toll

Har öppnat och ska öppna bakom Stureplan

Penny & Bill

Var: Grev Turegatan 30.

Vad: Gastrobaren Penny & Bill. Blandning av restaurang och cocktailbar. Maten på menyn är anpassat för att passa perfekt med drinkarna som serveras.

Öppnar: Planerad öppning den 20 februari.

Mikkeller

Var: Brahegatan 3–5

Vad: Danska hyllade mikrobryggeriet som öppnar ölbar med 24 kranar och mängder av öl.

Öppnar: Vill inte säga exakt datum men hälsar att premiäröppning sker "snart".

Tyge & Sessil

Var: Brahegatan 4

Vad: Vincafé med fokus på naturliga viner. Maten anpassas till vinet, inte tvärtom.

Öppnade: Har varit öppet sedan en dryg månad.

Kasai

Var: Linnégatan 18

Vad: Japansk dinnerclub med hyllade japanska rätter. Restaurangkänsla utvecklar sig till nattklubb ju senare klockan blir.

Öppnade: Hösten 2016

Första stället?

Långt ifrån hippt, ännu längre från trendigt. Men faktum kvarstår, Österhof på Humlegårdsgatan är en klassiker som tidigt tycks ha förstått dragningskraften i kvarteret bakom Stureplan. På Österhof finns det alltid plats – och priserna i baren betydligt lägre än hos ställena runtomkring.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.