Foto: Mostphotos

Staden backar om fusk med fisk

Förra veckan skrev vi om att företag i stan sålt manipulerad och farlig tonfisk. Nu tar miljöförvaltningen tillbaka sitt uttalande om två av dem.

  • Publicerad 16:22, 17 okt 2017

Det handlar om att manipulera tonfisken med otillåtna tillsatser så att den ser färsk ut alldeles för länge. Det klan leda till histaminförgiftning hos de som äter av den, vilket är farligt.

Det skrev vi om förra veckan och namngav de företag som fastnat i miljöförvaltningens fiskkontroll. Nu tar förvaltningen tillbaka två av namnen.

De har felaktigt pekats ut då det inte går att slå fast helt hundra att just den tonfisken var manipulerad med kolmonoxid, vilket är en vanlig metod för att få den rödrosa färg som signalerar färskhet.

Giftig tonfisk hittad i butiker och på krog

Livsmedelskontrollens handläggare Emma Nordvik Premfors förklarar:

– Vi  har inte bedömt någon avvikelse på Kungsholmens kött eller Boule & Berså. Dessa har sålt respektive serverat tonfisk med förhöjda halter koloxid, men det är möjligt att den fisken kan ha höga halter då den är ”rökt”. Vi bedömer det som sannolikt att den inte är rökt, men har inte gjort någon närmare utredning av detta eftersom företaget som ansvarar för produkten finns i Spanien. Vi har lyft frågan dit och den behöriga myndigheten där får ta ställning till vad som gäller.

De företag i Stockholm sålt tonfisk som manipulerats med otillåtna tillsatser är:

✓ Ica Aptiten, Södermalm

✓ Bergfalk & co, Älvsjö

✓ Gourmet food, Johanneshov

✓ China trading, Bandhagen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.