Kiki Muukkonen är initiativtagare till cirkusfestivalen Cirkusmania som äger rum 7-16 februari. T.h Cirkus Cirkör/Bloom som medverkar på festivalen. Foto: Subtopia / Klara G

Stor cirkusfestival med bastu och finsk punk

För andra året i rad är det dags för cirkusfestivalen CirkusMania att inta stadens olika scener. Under en vecka kommer det att vara möjligt att uppleva allt från nattklubbscirkus till cirkus för bebisar.

  • Publicerad 13:57, 7 feb 2020

Den 7–16 februari är det dags för cirkusfestivalen CirkusMania som arrangeras på 23 ställen i hela länet. Totalt visas 28 föreställningar och två filmer i en bred repertoar.

– Det blir både barnföreställningar och barnförbjudet. Till exempel blir det nattklubbscirkus på Under bron. Där kommer det bland annat att vara en dj som är cirkusartist och ett finskt punkband med cirkusartister spelar under kvällen, säger Kiki Muukkonen som är initiativtagare till festivalen och konstnärlig programchef på Subtopia i Alby.

"Hyllning till finska klichéer"

Just på Subtopia kommer föreställningen "Mad in Finland" att ges, den rekommenderas för alla från sju år och uppåt. Föreställningen handlar om sju finska, kvinnliga cirkusartister som turnerar världen runt och får hemlängtan.

– Man kan säga att den är en hyllning till finska klichéer. Det är livemusik och mycket humor, till exempel badas det bastu i foajén, säger Kiki Muukkonen.

En annan föreställning hon berättar om är akrobaten Olle Saloranta Strandbergs "Molnhoppet" som spelas på Södra teatern.

– Det är hans berättelse om när han bröt nacken under en repetion på Dansens hus när han skulle göra en trippelvolt bakåt. Han blev förlamad från nacken och ner, fick träna upp allting och är i dag helt frisk. Det är en väldigt vackert berättad historia om hur han gör om volten i luften och hoppar från en luftballong, säger Kiki Muukkonen.

"Första gången"

På Fylkingen blir det bland annat cirkus för bebisar som själva också kommer att kunna prova på cirkus.

– Det är en visuell föreställning av två mammor som vill kommunicera med andra föräldrar och barn, säger Kiki Muukkonen.

Hon berättar att en stor majoritet av artisterna som uppträder under festivalen är utbildade i Stockholm.

– Det är första gången svensk cirkus presenteras i ett så här brett format för den svenska publiken, det känns jättekul.

Några programpunkter

Molnhoppet

Vad? Akrobaten Olle Saloranta Strandbergs historia om när han bröt nacken när han skulle göra en volt under en repetition och blev förlamad från halsen och ner. År 2018 utförde Olle volten en gång till, den här gången 3000 meter upp i luften för att landa i ett moln.

När? Söndag 9/2 klockan 15.

Var? Södra teatern.

Kostar? 150 kronor.

Minnet

Vad? Peter Åberg gör en show som med hjälp av tricks och olika nummer visar vad vårt minne är kapabelt till. Åberg har svenskt rekord i att memorera och lösa en Rubiks kub med ögonbindel.

När? Fredag 7/2 klockan 19.

Var? Reimersholme hotel på Reimersholmsgatan 5.

Kostar? Inget.

Bara bröst – work in progress

Vad? M.P.A.C, Mighty Performing Arts Collective, skapar scenkonstverk i kollektiva processer grundade i ett normkritiskt och feministiskt förhållningssätt. Den här gången tar de sig an bröst. Vem får visa vad, när och hur? Det är en work in progress-föreställning vilket innebär att den inte är färdig utan skapas tillsammans med publiken. Obs: för vuxna.

När? Söndag 9/2 klockan 17.

Var? Dansklotet på Wallingatan 19.

Kostar? Inget.

Tillsammans

Vad? En barnföreställning (7–11 år) av Cirkus Saga och Karavan som handlar om två hockeyspelare som ska testa en ny app som handlar om samtycke. Något som visar sig vara svårare än vad de trodde. Det blir bland annat akrobatiska tricks, jonglering och eldsprutande fakirer.

När? Torsdag 13/2 klockan 10 och 18 och fredag 14/2 klockan 10.

Var? Bagarmossens folkets hus.

Kostar? 80 kronor.

Klubb Nikkitopia

Vad? Nattklubbscirkus med bland annat finsk punk. Åldersgräns 21 år.

När? Lördag den 15 februari 22-05.

Var? Under bron på Hammarby Slussväg 2.

Kostar? Gratis 22-23, 150 kronor fram till 01 och därefter 190 kronor.

Här kan du läsa hela programmet.

Visa merVisa mindre