Festivalgeneral. Ulrika Bandeira tycker "La mami" är toppen. Foto: Tempo

Stor festival för dokumentärfilm i veckan

Nästa vecka drar dokumentärfestivalen Tempo igång. Chefen Ulrika Bandeira tipsar om mexikanska nattklubbstoaletter, och förklarar vad som skiljer en bra från en dålig dokumentär.

  • Publicerad 19:31, 1 mar 2020

Man ska inte känna att det är något som filmaren borde ta med sin terapeut istället för att göra en dokumentär.

Tempo nummer 21 kickar igång nu på måndag den 2 mars och rullar på veckan ut. Ulrika Bandeira är konstnärlig chef.

Varför ska man gå på er festival?

– Vi har ett roligt program, som inte bara innehåller film. Utan även saker som VR och radio. Och så har vi ett inslag som heter Reality bites där vi serverar mat som knyter an till filmen som visas.

Temat i år är familj – varför då?

– Det är många som tacklar det ämnet på olika sätt. Man kanske söker rätt på sin släkt, berättar om sin egen familj, undrar hur man blev den man är. Tidigare har man dokumenterat globala skeenden och stora politiska utvecklingar. Nu tittar man mer ner på individnivå och det är ett sätt att göra det personliga allmängiltigt.

Hur gör man en lyckad familjeskildring?

– Man måste lämna navelskådandet. Som tittare ska man inte känna att det är något som filmaren borde ta med sin terapeut istället för att göra en dokumentär. Det gäller att skildra det privata på ett sätt så att det också angår fler.

Vad ska man inte missa?

– "La mami". På en nattklubbstoalett i Mexico City jobbar en äldre dam som är både barsk och varm. Hon skildras respektfullt och filmen tar upp många olika aspekter, som feminism och klass. Och trots att man i 80 minuter i stort sett bara är inne på damtoan så känns det inte instängt. "I owe you a letter about Brazil" är också väldigt bra. En filmare berättar sin pappas historia om hur han fängslades av den dåvarande diktaturen i Brasilien, och sedan flydde till Sverige. Där finns en stark koppling till det politiska klimatet i Brasilien idag.

Vilken är stans bästa biograf?

– Oj, svårt. Men Bio Rio i Hornstull är jättefin, det är riktigt härligt att se film där. Och det är trevligt att kunna ta sig en kaffe eller ett glas direkt ute i foajén efter.

Tempo äger rum den 2-8 mars på 15 olika platser runt om i staden. Kolla tempofestival.se för mer info.