Bra kvinna reder sig själv. Sandra Sundler och Emmy Sjöström skiter i snubbarna och fixar rock på egen hand. Foto: Carl Stenlöv

Tröttnade på män i metal – fixar egen festival

Snubbar, snubbar, snubbar! Emmy och Sandra har ledsnat på mansdominans inom metal och fixar i helgen en egen jämställd minifestival – utan att göra en grej av det. Här är deras bästa tips för dig som vill göra något liknande.

  • Publicerad 11:38, 28 sep 2017

"Hur får man kvalité med tjejer?" brukar folk säga. Men titta på Girlschool. De sopar banan med det mesta.

Jämställdhet, mänskliga rättigheter och äkta heavy fucking metal från 1970- och 80-talet. Det är grundbultarna i Sandra Sundler och Emmy Sjöströms vänskap. Och nu i helgen så fixar de en helkväll med hårdrock under namnet Heavy Metal Action Night.

– Vi har varit del av scenen sedan vi var barn, åkt på Sweden Rock och Muskelrock sedan vi var 12 år. Men det är alltid bara snubbar som spelar och arrangerar, säger Emmy Sjöström.

– Ja, när det finns så mycket brudar. Men det går inte bara att sitta och klaga. Om inte vi gör något, vem ska då göra det? Heavy Metal Action night blir en spark i arslet, tycker Sandra Sundler.

Jämn könsfördelning

Konst, klädförsäljning, dj:er, fyra favoritband, och så hälften män och hälften kvinnor; ”det är utopin där man ska landa”. Arrangörsduon förklarar att könsfördelningen föll sig naturligt då de styrt upp artister de älskar.

– Det var inte skitsvårt. Visst, det är bara fyra band. Men andra metalkonserter har fyra band och hundra procent män. ”Hur får man kvalité med tjejer?” brukar folk säga. Men titta på huvudakten Girlschool. De har hållit på sedan 70-talet och sopar banan med det mesta. Jag fattar inte att vi fått hit dem, säger Emmy nöjt.

Läs även Målet är hårdrock fri från snubbighet

Girlschool.

De har valt att köra Heavy Metal Action Night utan något uttalat tema om feminism, även om det är tanken bakom allt, eftersom de tycker att musiken får tala för sig själv.

– Har du bra bokningar så blir folk nöjda utan att reflektera att det är kvinnor på scen. Det är så det ska vara i framtiden, visionerar Sandra.

Vill se Acid återförenade

Det är stor chans att det blir fler Heavy Metal Action Night i framtiden. Drömbokningen Girlschool, en av de mer namnkunniga grupperna från den brittiska hårdrockens storhetstid i början av 80-talet, är redan avbockad.

Näst på listan är Acid, punkiga rockers från Belgien som la ner för över 30 år sedan. Sandra och Emmy har jagat de före detta medlemmarna om en återförening, utan positivt respons.

– Men fatta om det lyckas. Sedan kan vi fan vara nöjda, drömmer Emmy.

Läs även Kända rockfeminister i unikt punkprojekt

Heavy metal action night

Vad: Massor av heavy metal.

När: Den 30 september.

Var: Kägelbanan.

Vilka: Girlschool från England, som senast var här som förband till Motörhead 2015. Dessutom spelar Mindless Sinner, Lethal Steel och finska Chevalier.

Varför: För att heavy metal is the law.

Guide: Så styr du en konsert

Det är mycket jobb och ensam är inte starkast. Gör det tillsammans med människor du litar på och som du fungerar ihop med.

Ha en tydlig målgrupp! Det gör det lättare att marknadsföra och hitta partners. VI samarbetar till exempel med Muskelrock, en metalfestival med samma publik som oss.

Gör en budget tidigt. Siffror suger men är ett måste. Och håll budgeten!

Det finns massor av olika bidrag och stipendier att söka: från staden, statens kulturråd, studieförbund, EU. Var ute i god tid, gräv, sök.

Det är lättare att boka artister än du tror! Band vill spela och de flesta har kontaktinfo på hemsidor och Facebook. Kontakta dem, hitta datum, lägg ett bud, få godkänt – lev loppan!

Lokal! Vad vill ni ha? Bar, storlek på scen, läge – kom fram till vad ni vill ha och kontakta lämpliga ställen. Jämför sedan priser och vad som ingår i priset.

Gå ut med event och band i god tid, marknadsför mycket.

Våga be om hjälp! Vad finns det för kunskaper i ditt och dina vänners nätverk? Människor vill hjälpa!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.