Klassisk. I utställningen finns bland annat Teddybears björnmask. Arne Högsanders värld beskrivs som "en förunderlig sådan, en värld där drama blandas med underfundig humor".

Välkända masker och dockor tar plats på Dansmuseet

Stäm träff med Gud ur Fanny och Alexander eller ta en selfie bredvid gruppen Teddybears välkända björnmask. På Dansmuseet öppnar nu en ny utställning med en av den svenska scenkonstens legendarer, dock- och maskmakaren Arne Högsander.

  • Publicerad 11:31, 7 jun 2019

Arne Högsander började som dockmakare på Marionetteatern under 60-talet och har under årens lopp skapat dockor och masker för Dramaten, Operan, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Folkoperan samt för tv och vita duken. Nu flyttar hans skapelser in på Dansmuseet på Drottninggatan 17.

Här kommer besökarna kunna vandra runt bland dockor och masker som varit avgörande för gestaltningen i några av våra Sveriges största föreställningar, filmer och musikvideos. Bland annat kan man möta den Gud som är ständigt närvarande i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, den Gud som biskop Vergérus, Jan Malmsjö, använder som ursäkt för att plåga sin styvson (Alexander: "Om det finns en gud så är han en skit- och pissgud som jag skulle ha lust att sparka i röven").

Här visas bland annat också den kännetecknande björnmask som använts i musikvideos och under spelningar av musikgruppen Teddybears. Utställningen är producerad av Västerås konstmuseum, där den tidigare har visats. Finns att beskåda på Dansmuseet hela sommaren, från den 6 juni till den 18 augusti.

Till Dansmuseet i sommar. Foto: Västerås konstmuseum