Vegomässan 2017 Foto: Pressbild

Vegotrenden i Stockholm hetare än någonsin

Snabbmatsjätten, lyxkrogen och mataffären på hörnet – alla satsar på vego. Ingen har väl undgått den gröna vågen som sveper över Stockholms matutbud. Daniel Rolke är en av dem som hoppade på vegotåget långt innan det var trendigt. Nu anordnar han Vegomässan för elfte året i rad.

  • Publicerad 20:00, 23 maj 2018

Från en militant rörelse med fokus på aktivism till en livsstil som många kan identifiera sig med, så beskriver Daniel Rolke hur synen på veganism förändrats sedan han startade Vegomässan 2007.

Tillsammans med några andra eldsjälar ville han visa fler hur enkelt det är att välja vegetarisk och vegansk kost. 

– Du ska kunna ta med dig en skeptisk familjemedlem till mässan. Målet är att alla ska känna sig välkomna och att vi ska inspirera till nya vanor snarare än att vara tillrättavisande, säger Daniel Rolke.

Fler väljer vegetariskt

Enligt Matrapporten 2018, en undersökning gjord av Food & Friends, äter 43 procent av av de tillfrågade svenskarna vegetariskt minst en gång i veckan. Många väljer bort köttet av hälsoskäl, men miljön är också en viktig faktor.

Daniel Rolke ser en vegotrend som startade för 2-3 år sedan och sedan och sedan bara växt sig starkare. Han tror att anledningen är att fler fått upp ögonen för hur djur behandlas, i kombination med det ökade utbudet som gör det enklare att välja bort kött.

Arrangerar. Daniel Rolke är en av grundarna till Vegomässan. Foto: Pressbild

Djurfritt. Veganska sötsaker. Foto: Pressbild

– Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som idag, speciellt i Stockholm. På mataffären, snabbmatshaket, kiosken på hörnet, finkrogen och tåget. Överallt finns veganska rätter, och ofta flera alternativ. Det har blivit mer mainstream och de stora kedjorna har hakat på.

Vego som norm

Att vego är hetare än någonsin märks inför årets vegomässa som redan sålt dubbelt så många biljetter som den här tiden förra året. Antalet utställare är också fler än någonsin, 103 stycken, med fokus på allt från mat, dryck, glass, kläder, skor och skönhet.

– Hela dagen blir ett vegoparadis. Ingen behöver dubbelkolla någon ingrediens eller läsa innehållsförteckningar, här är allting är helt veganskt.

Grön burgare. Foto: Pressbild

Bland föreläsarna finns Patrik Baboumian, en av Tysklands ledande Strongman-atleter och vegan sedan 2011 som berättar om vegansk kost och träning. I ett panelsamtal om vegoboomen, förändring och attityder deltar bland annat designern Bea Szenfeld.

Framtiden

På tidigare mässor har en stor del av besökarna varit unga kvinnor. Men Daniel Rolke berättar även om 80-åriga damer som dyker upp och gläds åt att möta så många yngre likasinnade.

– Idag ses unga veganer inte längre som "den konstiga" som som väljer annorlunda. Det har blivit mycket mer accepterat, säger Daniel Rolke.

Vegomässan hålls på Nacka Strandsmässan.

Vegomässan 2018

Vad: Sveriges största vegoevent

När: 9 juni

Var: Nacka Strandsmässan

Arrangör: Djurrättsalliansen

Visa merVisa mindre

Daniels tre bästa vegotips i Stockholm:

Chutney på Södermalm ”En klassiker som alltid funkar”

Kokyo i Vasastan  ”Egentillverkad tofu”

Mihn mat i Vasatstan ”Jättegod vietnamesisk mat”

Visa merVisa mindre