Olikheterna är StreetGäris styrka

De är Sveriges snabbast växande nätverk. StreetGäris har, sedan det första sms-meddelandet för ett år sedan blivit ett nätverk med över tusen kvinnor. – Det visar att behovet av ett inkluderande kvinnonätverk är stort, säger initiativtagaren Ailin Moaf.

Inkludering. Det ordet återkommer Ailin Moaf, initiativtagaren till StreetGäris, till flera gånger i samtalet.

Vi sitter på Café Nejo på Rinkeby torg, tillsammans med tre andra tjejer från StreetGäris, Hanna Borglund, Bana Ghebrehiwot och Shilana Sulhav. De är de enda kvinnorna på caféet.

- Kvinnorna är knappast inkluderade här, säger Hanna Borglund och blickar ut över det välbesökda caféet.

Senast Ailin Moaf var på caféet var 2010.

- Då gjorde jag tillsammans med några andra tjejer en artikel om hur mansdominerat torget i Rinkeby och just det här caféet är, berättar Ailin.

Artikeln gjordes i ungdomstidningen Vår Linje och fick stort genomslag i riksmedier. Kvinnliga toppolitiker tog sig till Rinkeby för att fika med Ailin och de andra ungdomsreportrarna på caféet.

- Det blev en större grej än jag trodde. Jag var yngre. Då kändes det som att vi kanske äntligen har fått till en förändring, att vi brutit mansdominansen åtminstone här på caféet. Men nu i efterhand inser man att ingenting har förändrats. Du såg hur alla männen kollade när vi kom in. Det är inte normalt, säger Ailin.

Men för AIlin blev hela uppståndelsen lite av ett startskott för engagemanget i kvinnofrågor.

- Jag blev mer medveten om frågan och insåg att det fanns mycket kvar att göra och att det inte kan göras ensamt, säger Ailin.

Idag sitter hon här med tre andra tjejer som alla ingår i ett nätverk på över tusen kvinnor. Det hela började med ett sms-meddelande som Ailin skickade iväg till sina kompisar för exakt ett år sedan.

"Jag fick en knäpp idé. Man borde skapa ett kollektiv som bara finns in the space. Inga möten och shit. Alla har sina egna redan. Men det finns fett tunga unga gäris/tjejer från ort till ort."

Så började hennes långa sms-meddelande. Nästan direkt rasade det in svar från vänner som hyllade idén och ville vara med.

- Det var ett enkelt och spontant sms. Men jag fattade snabbt att många hade saknat just den typen av nätverk, säger Ailin.

Shilana Sulhav håller med.

- Många kvinnliga nätverk driver specifika frågor och det är kanske därför inte alla känner sig lockade. Vi vill vara så breda och inkluderande som möjligt, säger Shilana.

För gärisarna runt bordet handlar nätverket främst om systerskap.

- Vi lyssnar på varandra, bekräftar varandra och ger stöd och pepp. Det finns en enorm styrka i det, säger Shilana.

De menar att många nätverk, också kvinnliga sådana, består av personer som har samma bakgrund och tycker likadant.

- Då måste man kanske tycka och prata likadant som dem för att platsa i nätverket, säger Bana Ghebrehiwot.

- Men hos oss är olikheterna en styrka. Du kan vara streetsmart eller akademiker. Det spelar ingen roll. Du är ju ändå en Gäri, säger Hanna.

- Vi har arbetat ihop ett dokument med vår värdegrund. Där står det "Låt ingen annan definiera dig." Vi är Gäris, säger Bana.

Vad är Gäri?

Gärisarna runt bordet skrattar.

- Jag tänker på en stark individ, säger Hanna.

- Styrka, säger Shilan.

- Gemenskap, fyller Bana i.

- Det är ett slangord för tjejer. Men nu äger vi ordet och förknippar det med bara positiva saker, säger Ailin.

Nätverket har nu en lokal i Husby och har bildat en förening.

- Föreningen är tänkt som ett stöd för nätverket. Folk ska inte känna att de måste vara medlemmar i föreningen för att vara med StreetGäris, säger Ailin Moaf.

Det har gått knappt en timme sedan vi kom in på caféet. De första undrande blickarna har nu släppt vårt bord. Cafégästerna har fullt upp med sitt eget snack.

- Det tog en timme innan det blev normalt att vi tjejer sitter här. Ibland är det inte så mycket konstigare än så. Det gäller att synas, säger Helena.

 

I veckan ordnade nätverket seminarier och föreläsningar på flera ställen i Stockholm. Det är första gången nätverket arbetar med öppna möten.

- Det är vårt sätt att fira att vi fyller ett år, säger Ailin Moaf.