Bibliotek. 1,2 miljoner ska gå till att nå fler unga och äldre läsare. Foto: Bengt Johansson

1,2 miljoner till Enköpings bibliotek

Kommunens bibliotek beviljas miljonstöd för att nå ut till fler barn, unga och äldre.

  • Publicerad 10:13, 14 jun 2019

Underbart! Nu får vi ännu bättre förutsättningar.

Enköpings kommun har beviljats 1 200 000 kronor från Statens kulturråds satsning ”Stärkta bibliotek” för att fortsätta utveckla biblioteksverksamheten för att nå fler barn, unga och äldre.

– Underbart! Nu får vi ännu bättre förutsättningar för att utveckla och förankra hållbara metoder och arbetssätt för att nå fler barn, unga och äldre i kommunen säger, Nina Halden Rönnlund, verksamhetschef på Enköpings kommun.

Bor många unga där

Totalsumman på 1,2 miljoner kronor har kommunen sökt bland annat för att nå fler barn och unga, med fokus på Västerleden.

– Anledningen till att vi riktat in oss på Västerleden är för att det bor många barn och unga i området. Det finns också många som har olika modersmål, säger Nina Halden Rönnlund.

Hur ska ni nå fler barn och unga?

– Vi har inte kommit fram till exakt hur vi ska göra ännu. Men det handlar om att etablera en kontakt med barn och unga exempelvis via fritidsgårdar och föreningar i området för att tillsammans utforska vilka deras behov är. Samtidigt vill vi öka deras vetskap om vad bibliotek är och vad vi kan erbjuda. Målet är att skapa lösningar för att nå ut med bibliotekets utbud samt internt utveckla oss själva och verksamheten utifrån de behov och önskemål som vi kan identifiera, säger Nina Halden Rönnlund och tillägger:

– Den här satsningen kommer kanske inte att synas på biblioteken. Det blir inga pukor och trumpeter, men förhoppningsvis ska vi nå ut till fler.

700 000 kronor av det beviljade stödet öronmärks till projektet på Västerleden. En halv miljon ska gå till att nå fler äldre i kommunen.

Andra satsningar som biblioteket gör

Från och med i höst kommer biblioteket i Örsundsbro att hålla ”meröppet”. Med öppet till 22.00 flera kvällar i veckan.

”Boken kommer” riktar sig till dem som inte har möjlighet att ta sig till ett biblioteket men som gärna vill läsa. Dessa kan få böcker hemkörda till sig.

”Bokbussen”

Yxjakt på Rådmansgatan

Nyheter Två män anhölls tidigt på söndagens morgon, misstänkta för grovt olaga hot. Beväpnade med yxa jagade de tre andra män genom delar av centrala Enköping.söndag 22/9 9:24

Blåljus: inbrott, misshandel och bilförare drogmisstänkta

Nyheter Det var varit ett dygn som liknar många andra helger i Enköping. Någon kör med droger i kroppen, en cykel och en mobiltelefon stjäls ett inbrott anmäls. Här är Blåljus lördag:lördag 21/9 10:57