10 år sen starten – Bredängs Newroz växer så det knakar

Det är snart tio år sedan Bredängslaget Newroz FC bildades av ett gäng kompisar med kurdisk bakgrund. Samtidigt som division 2 väntar för herrarna växer laget på alla fronter.

  • Publicerad 10:09, 27 jan 2018

– Kom igen gubbaaaaaar! Kämpa! Flinka fötter – nu!

Tränaren Kaj Andersson snurrar som en balettdansös på golvet i Ålgrytehallen. Runt honom springer A-laget. En av säsongens första träningar. I vår väntar division 2 för Bredängslaget. Stressigt?

– Njae. Som nykomlingar tror jag inte det kommer vara så stor press på oss. De kommer nog tänka ”vad är det för förortslag som kommer här?”. Så det ska bli kul att visa dem, säger spelaren Markus Törnstrand, som började spela i laget för tre år sedan.

Lagets snart tioåriga historia är något av en succésaga. Allt började 2008.

– Alla har sin version av hur det började, säger Kemal Tekin, ordförande, och skrattar.

– Men det var ett gäng unga från Bredäng som ville ha ett eget lag och bli en positiv kraft i området. Det blev som en våg som gick genom Bredäng, alla som spelade fotboll gick med i laget direkt, alla andra kom och stöttade. Innan matcherna kunde det samlas 70 pers på caféet på torget, som käkade frukost tillsammans, berättar han.

Men det skulle inte vara något simpelt kompislag de grundade. Det var alla överens om.

– Fast vi var så unga hade vi en seriös diskussion från början om vilken nivå vi skulle lägga oss på. Ska vi bara vara ett korpenlag eller ska vi satsa större? Vi ville större, säger Kemal Tekin.

En raket genom divisionerna

Större blev det. Laget gick i raketfart genom divisionerna. Från 7 till 6 till 5 till 4. Sedan tog det stopp några år, innan de gick upp i division 3. Där tog det fart igen.

Den 21 oktober möter de IFK Åmål på Sätra Bollplan. Det var vinst som krävdes för att avancera. Det blev ett 4-1 och division 2 var ett faktum.

Fotbollsgodis på hög nivå när FC Newroz gick upp i division 2

Bra för Bredäng. ”Området blir tryggare. Tack vare fotbollen känner fler varandra, man stannar och pratar i centrum, möts över nationaliteter och grupper”, säger Kemal Tekin, ordförande, och Beyar Mirza, ungdomsansvarig.

Men en stor del av Newroz finns också vid sidan av herrlaget. Genom åren har de arrangerat festivaler, nattvandring och läxläsning i Bredäng. Ett damlag har precis satt igång, som gör sin första säsong i division 5 i år.

Nytt ungdomslag, P16

Nyss startade föreningen även ett ungdomslag, för pojkar 16. Och den 3 februari startar de gratis drive in-fotboll på lördagar i Bredängshallen.

– Vi märker att när det går bra för herrlaget smittar det av sig nedåt. Fler hör av sig och vill spela hos oss, säger ungdsomsansvarige Beyar Mirza.

– Och när Bredängs BP snart får konstgräs kommer det bli ännu bättre. Vi hoppas att folk kommer dit och hänger, istället för i centrum. Det är ju mycket bättre att de får fotbollsspelare som förebilder, säger han.

Referens vid jobbsök

Det sociala biten återkommer han och Kemal Tekin ofta till – ett av Newroz mål är att lyfta Bredäng.

– Många använder oss som referens när de söker jobb, och det är klart vi ställer upp på det. Och de som spelar med oss har inte tid till att stöka. Vi är inga frälsare, men vi försöker dra vårt strå till stacken, säger Kemal Tekin.

Även om laget har ett kurdisk namn, har flera spelare med kurdisk bakgrund och följs av kurder i hela världen vill inte Kemal Tekin definiera dem som ett kurdiskt lag.

– Vi är en svensk klubb, inte mer än så. Visst, vi har namnet från det kurdiska språket, men vi är folkets lag. Vi har en massa nationaliteter bland våra spelare och det är så det ska vara. Precis som det är i resten av Bredäng.

Kul. ”Det som sticker ut med Newroz är lagandan. Alla har kul, vi skämtar tills träningen börjar, sen vill vi mörda varandra och sen skämtar vi igen”, säger spelaren Serta Gemici. Foto: Claudio Britos

Division 2 väntar. I vår gör Newroz FC sin första säsong i division 2. ”Vi kommer hamna bland de tre bästa”, tror Valentino Pidre, till vänster. Foto: Claudio Britos

Jag tror Newroz betyder mycket för Bredäng. De ger stolthet och hopp – kolla de här ungdomarna skapade en förening själva och gick från division 7 till 2 på nio år. Kan de så kan vi!

Vad betyder Newroz för dig?

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Baran Coskun, tidigare lagkapten, ungdomskonsulent på Jobbtorg unga i Skärholmen:

– Det har betytt så mycket, nu när jag gått vidare är det känsligt. Newroz har varit som min andra familj, något man går till efter jobbet, lämnar alla problem åt sidan. Där jag fått vänner för livet. Och det hjälper i mitt arbetsliv, jag har utvecklats som ledare. Och unga i området känner igen mig, det blir lättare med första kontakten när de vet vem jag är och känner förtroende för mig.

– Jag tror Newroz betyder mycket för Bredäng. De ger stolthet och hopp – kolla de här ungdomarna skapade en förening själva och gick från division 7 till 2 på nio år. Kan de så kan vi! Och det ger positiva förebilder i området. Ofta är det de som hänger kvar i centrum som syns och hörs mest. Men Newroz är en hel förening, de syns och hörs mer än en person.

Foto: Sara Ringström

Cahit Gemici, lärare på Slättgårdsskolan:

– För mig handlar det om samhörighet, ett lag som jag kan identifiera mig med. Inte bara för att det är ett kurdisk lag, utan för att de representerar Bredäng. Det är ett ungt gäng som samlats och gjort stora framsteg. Och som lärare hjälper det, jag brukar träffa många elever och föräldrar på matcherna – man får en annan kontakt när man umgås under helt andra former och kan prata om annat än bara undervisning.

Foto: Claudio Britos

Johan Markusson och sonen Villy Sundin, ledare och spelare i barnlaget

– Genom skolan och Newroz lär man känna fler barn och föräldrar i området, som man sen stöter på i till exempel lekplatserna och det är väldigt positivt. Att det finns ett lag som Newroz i Bredäng betyder mycket, alla har ju inte möjlighet att skjutsa runt sina barn till andra plaster, säger Johan.

Nya generationen? Villy Sundin spelar i Newroz barnlag. ”Det är kul för föreningen är inte för stor. Och inte heller för liten. Och man får nya kompisar”. Foto: C.britos

Glada minnen. Segerrusiga Newroz-spelare firar efter matchen som ledde dem upp till division 2. Foto: Tommy Fagerberg

Newroz FC

Newroz FC bildades 2008 av en grupp Bredängsungdomar. Många av dem hade kurdisk bakgrund och namnet kommer från namnet på det kurdiska nyåret. ”Men för oss betyder det också en ny chans i livet, glädje och festligheter. Men också nytänkande och nystart”.

Lördag den 7 april spelar herrlaget sin första match i division 2 på Sätra BP mot Södertälje FK.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.