Nostalgi. Frösunda hembygdsförening är nu halvvägs med att måla om huset till den lantliga originalversionen från 1885. Foto: Bertil Hellsten

100 000 i bidrag för att renovera stationshuset

1976 togs Frösunda stationshus över av hembygdsföreningen – som fick ett hus i uselt skick. Nu har de tilldelats ett större bidrag som ett steg mot målet att rädda huset från röta.

  • Publicerad 16:44, 1 jun 2020

Frösunda hembygdsförening får 100 000 kronor för att renovera stationshuset, något som tidningen Mitti Vallentuna var först med att rapportera om. Det är ett kommunalt föreningsbidrag som delas ut och hembygdsföreningen får hälften av de totalt 200 000 kronorna som delas ut.

Festa! Så att stationshuset kan återfå sin forna glans

– Nu har föreningen lappat och lagat stationshuset med egna medel och medlemmarnas arbetsinsatser i drygt 40 år. Resultatet av detta är att stationshuset behöver en grundlig renovering, skriver föreningen i sin bidragsansökan.

Hotades av rivning

Frösundas stationshus byggdes 1885 och på 40-talet målades det om i gula färger. Men huset förföll i takt med att behoven förändrades och på 70-talet var hela stationshuset rivningshotat. Det slutade med att hembygdsföreningen fick ta över byggnaden, tillsammans med ett mindre bidrag för att kunna göra underhåll. 2017 blev det klart att det krävdes ett större underhållsarbete, som har pågått sedan dess.

Milstolpe för stationshuset – nu bjuds Frösunda in till fest

– Föreningen hade pengar som räckte till en sida, så nu är huset rött på södra sidan. Eftersom panelen var dålig och behövde bytas ut så var det ett ypperligt tillfälle att göra det då, skriver Frösunda hembygdsförening.

Gult blir rött

Just nu är två av fyra sidor åter målade i röd slamfärg, och målet är att resten av huset ska se likadant ut.

– Det är inte bara vackert och ursprungligt, utan blir lättare och billigare att underhålla, skriver föreningen.

De utdelade bidragen är hälften av de medel som föreningen ansökte om. Dessutom kommer Össeby och Orkesta hembygdsföreningar få 30 000 respektive 10 000 i bidrag, enligt samma beslut.

Stationshuset i Frösunda

✓ Byggdes 1885.

✓ 1968 blev Frösunda en hållplats och stinsarna försvann.

✓ 1976 såldes ett rivningshotat stationshus till hembygdsföreningen som sedan dess har renoverat i olika skalor.

✓ 2017 beslöt man att göra en större fasadrenovering för att rädda huset från rötskador. Den pågår fortfarande.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt