100-åriga Dagmar – första och sista kunden på Karins salong

Dagmar var Karins första kund och blev också hennes sista. Vi var på plats under en väldigt speciell dag på Salong Hairsax.

  • Publicerad 11:10, 6 jun 2017

Glad. Dagmar känner sig alltid bortskämd hos Karin. Foto: Sacharias Källdén

– Men ta av er och kom in! Oj, vad bortskämd jag blir i dag!

Vi befinner oss på Salong Hairsax på Ringvägen 116. Ägaren Karin Plahn är upptagen med en kund men får med jämna mellanrum pausa för att ta emot blommor och bubbel från bekanta som vill visa sin uppskattning. Stämningen är uppsluppen men vemodig.

Efter 30 år på Södermalm – och innan dess 17 år på Östermalm – ska Karin gå i pension. I frisörstolen sitter 100-åriga Dagmar Montgomery och det är ingen slump att just hon blir den allra sista kunden. Hon var även hennes första och den här eftermiddagen sluts cirkeln.

– Jag var elev på en salong på Nybrogatan och Dagmar arbetade på Handelsbanken vid Kungsträdgården när hon kom till mig. Vi har hängt ihop länge du och jag, säger hon till den pigga 100-åringen som nickar instämmande.

Dagmar har varit Karin trogen sedan 1970. Foto: Sacharias Källdén

"Vill man va fin får man lida pin" säger Dagmar. Foto: Sacharias Källdén

– Hon är bra, det är därför jag fortsatt gå till henne. Jag har alltid varit Karin trogen, replikerar hon med blicken fäst på spegelbilden av favoritfrisören.

De båda kvinnorna glider gärna in på berättelser från förr. Vi får höra om hur det på 1970-talet serverades sherry och pepparkakor till kunderna varje fredag och om hur Dagmar ständigt skulle ut på fester och ville vara extra fin. Karin berättar också om den där gången då de provade en mellanblond toning som istället råkade bli svart.

– Folk på jobbet bara gapade när du återvände till banken den dagen Dagmar. ”Vad har du gjort?” Men sedan gjorde vi slingor som blev jättebra, minns hon.

"Jag har kunder i alla åldrar – från ett till hundra år"

Många trogna kunder som blivit vänner kom in och sa hejdå. Foto: Sacharias Källdén

Dagmar uppnådde den aktningsvärda åldern av 100 år den 22 april i år och Karin var självklart med vid firandet. Med tiden har även deras familjer blivit nära vänner.

– Vi på salongen är inga trendnissar utan har en nära relationer till våra kunder. Jag vet jättemycket om Dagmar och hela hennes släktträd, avslöjar Karin och lägger mörk färg på ögonfransar och ögonbryn. Det svider lite i ögonen, men Dagmar konstaterar att ”vill man vara fin får man lida pin" och berättar att när hon fortfarande arbetade gick hon till frisören en gång i veckan.

– Jag måste ju se snygg ut på banken.

Karin är märkbart kluven till pensioneringen. Hon medger att det ska bli skönt att tillbringa mer tid med maken, barnen och barnbarnen. Samtidigt är det sorgligt att se kunderna lämna salongen och veta att det är för allra sista gången.

– Men jag går ut från den här lokalen med ett varmt hjärta.

Dotter Maria ger en uppmuntrande komplimang till mamma Dagmar. "Vad skulle vi göra utan dig mamma?" Foto: Sacharias Källdén

Färgen vid ögonen har torkat, hårrullarna har plockats ut och det är dags för Dagmar att lämna Salong Hairsax. Men att skaffa en ny frisör är absolut inte aktuellt.

– Hon är min frissa och henne sviker jag inte. Man ska vara trogen mot sina vänner.
Karin är av samma uppfattning och säger bestämt att hon naturligtvis ska klippa Dagmar även i framtiden. Vänskapen lever vidare, även om Salong Hairsax inte längre finns kvar.

Frisör-Ylva i Spånga är de äldres ängel

Skål! Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.