EN AV HUNDRA. På uppemot 100 platser i innerstan har EU-migranter temporära boplatser. Foto: Colourbox

100 boplatser med EU-migranter i innerstan – polisen frustrerad

Antal boplatser ökar och fattiga EU-migranter sover nu på ett hundratal platser bara i innerstan. Polisen känner frustration över felaktiga myter och anser att stockholmare har orimliga förväntningar.

  • Publicerad 15:34, 19 maj 2015

Folk förväntar sig att vi ska kunna straffa bort tiggeriet. Men det är lönlöst"

Under förmiddagen hölls ett seminarium i Stockholm med rubriken ” Hur påverkar tiggeri och olovliga bosättningar vårt samhälle?”. På plats fanns bland annat representanter från polisen, Kronofogdemyndigheten, Socialförvaltningen och politiker från Stadshuset.

Gemensamt för alla var en frustration över att inte ha något enkelt svar på hur man kan hjälpa fattiga EU-medborgare som befinner sig i Stockholm. Enligt de senaste siffrorna finns det idag hundratals platser innanför tullarna som på nätterna förvandlas till temporära boplatser. Och polisen har varken resurser eller laglig rätt att göra något.

LÄS MER: Antalet EU-migranter till Sverige har nått sin topp

– Det finns inga quick fix. Jag ägnar två timmar varje dag åt att besvara mejl från arga medborgare som tycker att jag borde ta bort tiggare som sitter utanför deras hus. Men att fösa bort dem hjälper ju ingenting, de sätter sig ju bara någon annanstans, säger Stefan Holmén, kommunpolis i Stockholm.

Ingen bättring i sommar

Att folk sover under broar, i parker och i grönområden i Stockholm lär med all säkerhet att fortsätta.

– Vi fokuserar självklart på de platser som just för stunden är mest utsatta, men det varierar från dag till dag. Och i sommar blir våra möjligheter ännu mindre. Vi kommer knappt få ihop tillräckligt med personal till det mest akuta, säger Stefan Holmén och fortsätter:

LÄS MER: Ökat antal bosättningar med EU-migranter

– Folk förväntar sig att vi ska kunna straffa bort tiggeriet. Men det är lönlöst. När vi säger åt folk att flytta sig lägger de sig bara någon annanstans. Jag och mina kollegor vill inte vara fåraherdar som bara föser runt människor.

Tar död på myter

Enligt Holmén florerar det också många felaktiga myter om EU-migranterna som tigger. Till exempel att de tillhör brottsliga syndikat.

– Det är ren lögn. De som sover ute runt om i Stockholm på nätterna kommer från mängder av olika länder, även nordiska, och är inte på något sätt överrepresenterade i brottstatistiken.

Och att majoriteten tjänar mycket pengar är inte heller sant, enligt Holmén.

– Att tigga i Stockholm idag är ingen big business. Det kan handla om så lite som 60-70 kronor i veckan. De får mat och kläder, men helst vill de bara få pengar som de kan skicka tillbaka till sina familjer, säger Stefan Holmén.