SPÖKSKRIVARE? Spökkonnässören Petter Inedahl har besökt över 100 spökplatser i Stockholm. Foto: Colourbox

100 platser det spökar på i Stockholm

På över 100 platser i Stockholm uppger folk att de sett spöken. Författaren Petter Inedahl har gett sig ut ensam i natten för att söka sanningen.

  • Publicerad 09:49, 22 apr 2015

I över tre år har Petter Inedahl arbetat med boken ”Hemsökt”, som i dagarna hade release. Han har gått igenom gamla folkminnesanteckningar och läsarinsändare till tidningar från 1930- och 40-talet. Men framförallt har han intervjuat människor som uppger att de kommit i kontakt med övernaturliga väsen.

– Alla jag har pratat med har varit övertygade om att de stött på spöken, säger Kungsholmsbon Petter Inedahl som tituleras ”spökkonnässör av rang”.

Kontrollerat 102 platser

I boken som släpptes i dagarna har han pratat med mängder av människor, allt ifrån ”fina Östermalmstanter till knegare från förorten”.

– Alla jag har intervjuat har varit väldigt seriösa. Men de som har varit med om något övernaturligt är rädda att folk ska skratta åt dem, så ofta är det svårt att få dem att berätta och ställa upp med namn, säger han.

LÄS MER: StockholmDirekt testar nya spökhuset

Totalt innehåller boken 102 platser i Stockholmsområdet där människor påstår sig sett spöken. Petter har besökt samtliga, alltid på natten och alltid ensam. Men han har aldrig sett något onaturligt.

– Jag vet faktiskt inte om jag tror på spöken eller inte. Jag har ju besökt väldigt många platser utan att aldrig sett eller känt något annorlunda. Samtidigt har jag mött väldigt många människor som är övertygade om att de varit med om något övernaturligt, säger Petter.

Men du har aldrig själv blivit mörkrädd eller skrämd när du besökt spökplatser?

– En gång hände det faktiskt att jag skrämde upp mig själv. Jag besökte en ödslig prästgård ute i skogen som påstods vara hemsökt av spöken. På väg därifrån gick jag igenom en skog i beckmörker. Plötsligt fick jag en känsla av att någon betraktade mig. Då fick jag verkligen behärska mig till det yttersta för att inte springa i panik (skratt).

Karlbergs slott en spökklassiker enligt författaren

”Karlbergs slott är ofta omtalat i spöksammanhang. Jag har hittat många olika historier därifrån från 1600-talet fram till idag. Bland annat en väktare som var helt säker på att det finns spöken i byggnaden”.