EKONOMI. En fjärdedel av investeringsbudgeten kommer snart att finansieras genom vinstöverföring från kommunala bolaget Sundbybergs stadshus AB. Foto: Ulrica Andersson

103 miljoner från bolag till kommunen

103 miljoner kronor ska föras över från Sundbybergs Stadshus AB till kommunen – efter att SD missuppfattat ärendet och röstat "fel". Pengarna går till investeringsbudgeten, enligt kommunstyrelseordförande Mikael T. Eriksson (M).

  • Publicerad 18:12, 9 apr 2018

103 miljoner kronor av vinsten som Sundbybergs stadshus AB gjorde i fjol, kommer föras över till kommunen.

Beslutet fattades under kommunstyrelsens möte på måndagseftermiddagen. M-ledda styret sa ja till detta och fick med Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är emot överföringen.

– Detta är pengar som behövs till renovering och nyproduktion av billigare hyresrätter, säger oppositionsrådet Jesper Wiklund (V).

Någon längre debatt fördes inte innan beslutet fattades, enligt honom, med sju ja-röster mot sex nej-röster.

Sverigedemokraterna skulle egentligen ha röstat nej, berättar gruppledaren Gary Aelius efter mötet. De är emot vinstuttag ur Förvaltaren och menar att de därför borde ha röstat nej även här.

– Vi missuppfattade ärendet, det var otydligt. Vi blev ställda, säger han.

Totalt är vinsten i det kommunala bolaget 303 miljoner kronor. Stadshus AB är moderbolag till bland annat allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren.

– Det är roligt att våra kommunala bolag går så bra, det betyder att de sköts väl och det ska komma invånarna till del, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Uttaget hindrar inte Förvaltaren från att utföra underhåll eller bygga nytt, menar han.

Pengarna ska användas till kommunens planerade investeringar. Totalt är investeringsbudgeten på omkring 400 miljoner kronor, enligt Mikael T. Eriksson.

– Vi tog investeringsbudgeten medvetna om att vi ska finansiera den, det gjorde vi bland annat på detta sätt. Vi levererar ett ganska stabilt överskott i verksamheterna och så har vi markförsäljningar, säger han.

Nya Örskolan, bygget av Kvarnkullens förskola och investeringar i kultur- och fritidsverksamhet tar han som exempel på vad pengarna kan gå till.

Ni ska ju låta någon annan bygga Örskolan?

– Vi har kostnader för att driva projektet, säger Mikael T. Eriksson.

En ny ishall är en investering som har varit på tapeten länge. Men pengarna från Stadshus AB kommer inte till nytta i det ärendet.

– I maj tar vi upp ett ärende på kommunstyrelsen, då är förstudien klar kring hur Sundbybergs IP ska utvecklas. Men det ligger ändå inte före 2019.

MER Vinstfördelning

Sundbybergs stadshus AB, moderbolag till bland annat Förvaltaren, föreslår att ge 103 miljoner av en vinst på totalt 303 miljoner kronor, till kommunen.

Mot bakgrund av bolagets verksamhet är en soliditet på 40,4 procent, en minskning från 49,5 procent, betryggande enligt bolagsledningen.

Detta framgår av årsredovisningen där ett förslag till vinstdisposition finns med. Även bolagets likviditet kan upprätthållas på en betryggande nivå, enligt dem.

Formellt har kommunstyrelsen nu gett stämmoombudet på kommande årsmöte i uppdrag att rösta ja till denna fördelning av vinsten.

Något beslut i kommunfullmäktige kommer alltså inte att tas i frågan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26