Balansen. Adal och Karim hjälper varandra att hitta den på linan. En biobiljett står på spel. Foto: Jonas Gosende Grönvik

11 sköna dagar kvar i Vårby till skolstart

Kidsen räknar dagarna. Några börjar mellanstadiet i Vårbyskolan. Andra första året på gymnasiet. "Det ska bli roligt ändå". Idag maxar vi det sista av sommarlovet med fältarna i Mobila teamet.

  • Publicerad 10:37, 10 aug 2017

Pizza!

– Kommunen bjuder, passa på.

Fältsekreterarna Malin Vesterholm och Karin Viklund bjuder på pizza under tunnelbanan i Vårby gård.

– Ta en slice bror. Skäms inte.

Pizzatime. "Passa på, kommunen bjuder".

Ungdomar spelar det senaste ur sina mobiltelefoner, uppkopplat till högtalarsystemet i dansbanan intill. Den som har balansen och går över hela slack line, yani gå på lina, går hem med en biobiljett.

Malin har bett Clara ringa mamma för att få godkännande. Nu står hon näst på tur för en henna-tatuering. Skateboard finns att låna.

Mobila teamet har ordnat spontanhäng varje onsdag hela sommaren. I Flemingsberg, Huddinge och Skogås. Just den här onsdagen är det Vårby gård som gäller.

Bra vibes.

– Vi rör oss alltid där unga är. Ibland är det bättre att locka dem till oss istället för att gå efter. Det handlar om att bygga upp relationer och skapa förtroende, säger fältsekreteraren Karin.

– Och så vill vi så klart ordna något kul. Något att minnas till när skolan börjar. Många unga går hemma hela sommaren utan något att göra.

Karim och Adal är på god väg över linan.

– Det är lätt. Kolla.

Halvvägs.

– Om elva dagar börjar skolan. Det ska bli kul ändå. Jag börjar i Vårbyskolan, berättar Karim stolt.

Sommarlovet har varit relativt lugn, menar Karin och Malin.

– Vi har inte hört om någon skadegörelse. Och stämningen ute bland unga har varit väldigt fin och bra.

Finlir. Malin Vesterholm tar med sig henna, slack-line och akrobat-skills. Bra färdigheter hos en fältsekreterare som vill komma närmare.

Möjliggöraren

”Jag är bara här och hänger. Visar upp mig, bygger relationer och förtroende. Mitt jobb är att söka upp och hjälpa unga mellan 20 och 24 utan jobb och utbildning. I den här åldern faller man ur kommunens aktivitetsansvar. De finns inte i några register, ingen vet vad de gör om dagarna. Många är redan myndighetströtta och har tappat hoppet om systemet. Jag har jobbat med det här hela sommaren och kunnat hjälpa många tillbaka. Jag snackar deras språk”, berättar ”Möjliggöraren” Maria Svahn som jobbar uppsökande åt Salem och Huddinge kommun.

De får unga på södra sidan att vilja jobba

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.