Nya tider. "I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott", säger Patrik Hertzman förste forensiker. Foto: Mostphotos/Polisen

110 skjutningar i Stockholm i år

110 skjutningar har skett i Stockholm i år. Med 18 döda och 37 skadade. Polisen bedömer att en stor andel har kopplingar till konflikter mellan olika kriminella nätverk. Nu pågår en riktad insats mot illegala vapen i Stockholm.

  • Publicerad 09:22, 21 dec 2017

Både gärningsmän och brottsoffer är unga, många födda på 90-talet.

Majoriteten av skjutningarna sker på öppen gata i tätbebyggda områden. Det är också vanligt med skjutningar mot fordon i rörelse och mot bostäder eller byggnader.

En till sjukhus efter skjutning i går kväll

Skjutningarna har blivit allt mer hänsynslösa, enligt polisen.

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum i ett pressmeddelande.

Riktad insats

Just nu pågår en riktad insats mot illegala vapen i Stockholm. Fokuset är att minska antalet skjutvapen och få bort handgranaterna, som ökat markant bland kriminella i Stockholm. Det sägs att granaterna följer med som bonus när kriminella köper illegala vapen.

– Våra beslag har ökat i omfattning de senaste åren. Handgranater är återkommande. Ofta har de ursprung från Balkan och det gamla kriget där nere, sa Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd till BotkyrkaDirekt tidigare i november.

Efter dödsskjutning – sorg tar över Bredängs centrum

Polisen jobbar också intensivt för att kyla ner konflikterna. Metoden går ut på att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och minska möjlighet att begå brott.

– Vi arbetar för att minska förekomsten av illegala vapen. Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande på polisen.se.

Antal konstaterade skjutningar

Januari: 13

Februari: 9

Mars: 8

April: 11

Maj: 10

Juni: 11

Juli: 11

Augusti: 7

September: 8

Oktober: 14

November: 6

December: 2

Totalt: 110

Antal döda: 18

Antal skadade: 37

Källa: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.