Ombildning. 12 intresseanmälningar om ombildningar har inkommit till staden. Foto: Sacharias Källdén

12 ansökningar om ombildningar i Stockholm

De första anmälningarna om att omvandla hyresrätter till bostadsrätter har skickats in till staden.

  • Publicerad 12:34, 29 aug 2019

I maj gick de tre kommunala bostadsbolagen, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder, ut med information och erbjudanden om ombildningar till bostadsrätter till sina hyresgäster i elva stadsdelar, drygt 12 000 hushåll. Så här långt har 12 intresseanmälningar kommit in, rapporterar DN Sthlm.

Nu startar Stockholm ombildningarna

Enligt bostads och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) så omfattar anmälningarna cirka 1 390 lägenheter, men alla anmälningar är inte kompletta.

Enligt Wedin är antalet enligt hans förväntningar.

– Givet att det är ett knepigt läge på bostadsmarknaden. Det är väldigt dyrt att låna och amorteringskraven har skärpts, säger han till DN.

Här vill grönblå ombilda hyresrätter

Ansökningarna kommer från Västertorp (2), Grimsta (3) Fagersjö (3), Bagarmossen (1), Skärholmen (2), Hässelby gård (1), enligt DN. Ingen ansökan har gjort från boende vid Järvafältet enligt DN.

Senast sista december i år ska de som är intresserade av att ombilda sin hyresrätt ha skickat in en intresseanmälan. Under tiden har de kommunala bostadsbolagen pausat renoveringar i de berörda fastigheterna enligt DN.

Mer om ombidlningar

Aktuella områden: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp, Sätra

Värdering och slutdatum

Innan ett pris kan sättas på en fastighet måste den värderas. Detta görs av ett oberoende värderingsföretag som är inköpt av Stockholms stad. För att detta ska bli av måste en bostadsrättsförening vara registrerad och en intresseanmälan lämnad. När föreningen har gjort en ekonomisk plan utifrån värderingen kan man slå fast ett pris för bostadsrätten.

Värderingen av fastigheten tar bland annat hänsyn till fastighetens skick, framtida renoveringsbehov och i vilket område fastigheten ligger.

Om det bildas många bostadsrättsföreningar i ett område kan tiden för när en komplett och godkänd intresseanmälan påverka vilka föreningar som kan få ombilda innan processen stoppas.


Om man inte vill

För den som inte önskar ombilda i en fastighet som ändå ombildas, finns möjligheten att bo kvar i samma lägenhet. Dock med en bostadsrättsförening som hyresvärd istället för ett av de tre kommunala bostadsbolagen.