12-åriga Ayla har slagit världsrekord

Att inneha ett världsrekord är ytterst få idrottare förunnat. Kistatjejen Ayla Hallberg Hossain kan kryssa av det livsmålet redan vid 12-års ålder.

  • Publicerad 16:38, 16 dec 2019

Det har nu gått några veckor sedan det hände. Världsrekordet. Ayla Hallberg Hossain har under årens lopp visat framfötterna som friidrottare. I prisskåpet finns mängder med medaljer från bland annat DM och Världsungdomsspelen från i somras.

Men inget slår detta än så länge.

I Aylas klubb Turebergs innetävling – SAYO Indoor – slog hon till med ett monsterhopp i höjdhopp. Något som kom oväntat menar hon.

– Jag hade visserligen tränat på bra och kände att jag hade höjden i mig. Men jag hade nog räknat med att göra resultaten senare. Kanske nästa vår eller sommar, säger Ayla som bor i Kistahöjden.

"Helt otroligt"

12-åringen, som blir 13 dagen innan julafton, hade en bra dag i Sollentunas friidrottshall. Först slog hon Europarekordet för F12 (173 cm), men Ayla nöjde sig inte där. Strax därpå flög hon över 177 centimeter.

Nytt världsrekord för sin åldersgrupp.

– En chock, helt otroligt egentligen. Det känns fortfarande helt overkligt, men jag börjar komma i det nu.

Rekordet har blivit uppmärksammat av landets större tidningar och på andra håll och kanter. Men Ayla har inte svävat i väg trots framgången.

– Nej, jag fortsätter som jag gjort. Självklart ska jag vara glad över rekordet och det ger mig ökat självförtroende. Det är alltid lätt att gå till träningen men just nu är det såklart extra lätt.

– Men jag måste fortfarande kämpa på och köra mitt race. Jag vill fortsätta vara skadefri och utvecklas. Fokus ligger på att blicka framåt.

Inte bestämt gren

Ayla ändrar heller inte träningen på grund av detta. Kistatjejen kör fortsatt på med alla grenar och har inte bestämt sig vilken hon ska välja. I somras tog hon medaljer både i längd och 60 meter på Världsungdomsspelen i Göteborg.

– Jag tränar på så får vi se vilken det blir. Jag tror att det är bra att köra flera nu för att få den mångsidiga träningen. Just nu är jag bäst i höjdhopp, men vilken eller vilka grenar jag satsar på sen är inte bestämt.

Vad har du för långsiktiga mål då?

– Det får blir det som blir, jag har ju inte ens bestämt mig för vilken gren jag kör. Jag har såklart drömmar men dom behåller jag för mig själv ett tag till.

Ayla Hallberg Hossain

Ålder: 12 år, född 2006

Bor: Kistahöjden.

Klubb: Turebergs FK

Aktuell: Slog nyligen världsrekord i höjdhopp för F12.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt