Fortsatt sorg. Klasskompisar och vänner sörjer fortsatt sin vän. Bilden är tagen i samband med att en minnesstund hölls för flickan under sommaren. Foto: Sacharias Källdén

12-åriga flickans rektor: ”Första tanken var att ställa in terminen”

I början av augusti sköts en 12-årig flicka till döds i Hallunda. Terminsstarten på hennes skola har varit allt annat är normal.

  • Publicerad 15:29, 25 aug 2020

Det var i början av augusti som dödsskjutningen av en 12-årig flicka utanför Shell-macken på Sankt Botvids väg, intill E4:an i Hallunda, blev en nationell angelägenhet.

På flickans skola, Freinetskolan Kastanjen, har den första veckan på terminen varit mycket annorlunda. Vanligtvis brukar det anordnas en stor uppstartsfest med uppträdande av personalen och ett avslutande tårtkalas. I år blev det betydligt stillsammare.

– Eleverna fick träffas i sina klasser och hade strukturerade samtal med en samtalsledare. Vi hade även en präst och en psykolog på plats som man kunde prata med. Skolstarten blev mycket fokus på att prata om det som hade hänt, säger skolans rektor Maria Nordheden Gard.

Norra Botkyrka sörjer sin förlorade dotter

Måste tillåta sig att ha roligt

Dagen efter skolstarten arrangerade skolan dock sin traditionsenliga baddag.

– Det är jätteviktigt att eleverna kan tillåta sig till att ha roligt, utan att känna skuld. Även om man är ledsen och saknar henne, måste man kunna glädjas.

Personalen har i samspråk med eleverna påbörjat ett arbete med hur de ska vårda minnet av flickan, som skulle ha börjat sjuan.

– På något sätt kommer hon finnas kvar hos oss även i framtiden. Vi ska göra något konstruktivt för att hedra henne. En minnesfond har varit uppe på tal, men exakt vad det blir är inte klart än. Elevernas tankar får styra det arbetet, säger Maria Nordheden Gard.

Alla känner alla

Skolan är en grundskola med årskurs 1-9 och har endast omkring 200 elever. De flesta går hela sin grundskoletid här vilket gör att alla mer eller mindre känner varandra.

– Man har en relation till alla, och jag som rektor känner alla elever vid namn. Vi känner alla en chock och sorg över vad som har hänt. Den första tanken var att vi ställer in den här terminen. Men vi, både vuxna och barn, ska se till att ta oss igenom det här, avslutar Maria Nordheden Gard.