FESTPLATS. Stora ungdomsfester hålls i Stora Blecktornsparken varje helg. Foto: Ylva Bergman

12-åringar dricker på stora ungdomsfester på Söder

Ungdomsfester med flera hundra unga, en del så unga som 12-13 år, som samlas och dricker starksprit. Nu uppmanar fältarna och kommunpolisen på Södermalm fler vuxna att ge sig ut och vandra på kvällar och helger.

  • Publicerad 10:08, 10 sep 2020

De senaste helgerna har polisen på Söder, ungdomsjouren och fältarna kraftsamlat kring de stora ungdomsfesterna som framförallt hållits i Stora Blecktornsparken. Så har det varit de senaste åren i samband med skolstarten men enligt fältarna har det förändrats och de vill därför uppmärksamma föräldrar och vuxna på festandet och hoppas få fler att ge sig ut och vandra på kvällar och helger.

I ett inlägg på Facebook skriver de att det förekommer både alkohol och droger, att flera ungdomar har skjutsats till Maria ungdom då de varit för berusade och att även fall av rån och misshandel har ägt rumt.

– Vi har uppmärksammat att det har blivit allt yngre som vistas i parken och så är det mer och mer starksprit. Baserat på erfarenheter från tidigare år kommer det troligtvis bli lugnare när det blir kallare men oavsett vill vi flagga för att det behövs fler trygga vuxna utomhus runt om i stadsdelen, säger Anneli Orrsveden Chanapai, en av fältassistenterna på Södermalm.

Extra vuxna ögon

Fler vuxna ute skulle även hjälpa dem att hålla bättre koll på vad som händer i stadsdelen då insatserna vid Stora Bleckan ofta slukar mycket resurser.

– Det handlar inte om att man som privatperson ska ingripa, då finns vi fältare som man kan höra av sig till eller polisen. Det handlar om att vi behöver extra vuxna ögon och öron, säger Anneli Orrsveden Chanapai.

Om man vill engagera sig i nattvandring uppmanar fältarna att man tar kontakt med Krister Sundgren, trygghetssamordnare i stadsdelen, på mail: krister.sundgren@stockholm.se.

Kommunpolisen om festerna

Enligt kommunpolisen Manuel Firpo har de, och stadens ordningsvakter, har lagt mycket resurser på närvaro i Stora Bleckan för att öka tryggheten och det har inte skett någon större mängd brott i anslutning till festerna. Enligt honom är det främst unga i högstadie- och gymnasieåldern som varit på festerna men även 12-13-åringar. Även han skulle gärna se fler vuxna ute.

– Ju mer vuxennärvaro ju bättre är det. Sedan generellt är det bra att veta vad sina ungdomar gör, vilka de ska umgås med och kanske ha kontakt med kompisars föräldrar. Även att uppmärksamma vad som skrivs på sociala medier, säger han.

Visa merVisa mindre