Förebilder. Furkan Polat, Polat Kizirmirlak, Ali Nalaye och Revsan Kalabas berättar om hur polis och lärare tillsammans lyckades bryta ”bossarnas” makt i klassen och att det nu blivit mindre mobbning och kränkningar. Foto: Sara Ringström

Pepp. ”Ni är smarta. Ni vet vad som är rätt och fel. Ni kan mycket mer än många vuxna”, säger polisen Martin Lazar. Foto: Sara Ringström

Diskussioner. Frågor om ansvar och grupptryck diskuteras ofta av 6:orna i Tallidsskolan. Foto: Sara Ringström

12-åringarna i Fittja säger ifrån. "Såhär kan vi få bort kriminaliteten"

Har någon tagit med sig en luftpistol till skolan? Kommer det in drogpåverkade ungdomar på skolgården? För sjätte­klassarna i Tallidsskolan är det numera självklart att berätta sånt för en lärare. Eller för polisen.”Det gör inte så mycket om man blir kallad golare”, berättar tolvåringarna.

  • Publicerad 08:10, 17 mar 2017

Alla i sexan vet precis vilka problem som finns. De stör sig på den öppna narkotikahandeln som de måste passera framför biblioteket i centrum.

LÄS MER: Här rekryteras unga till droghandeln i centrum

De vet att det finns några – som Oguzhan och Musse i SVT:s ”Uppdrag granskning” – som gått på deras skola tidigare och som hamnat på helt fel spår i livet.

Men nästan alla säger samma sak:

– Programmet gav fel bild av Fittja. De visade inte upp alla från vår skola som klarat sig bra. Det finns kanske de som är advokater idag. Varför pratar de inte med dem, säger Ali Nalaye, 12 år.

Känner stort hopp

Själv känner han och de andra vi pratar med ett stort hopp: bara man börjar i tid och leder barnen på rätt spår, kommer de kriminella gängen i centrum att försvinna. Och den negativa bilden av Fittja suddas bort.

– Det är här i skolan som allting börjar. Det är här man kan påverka barnen och få bort det dåliga grupptrycket Det är stor skillnad på stämningen i vår klass sedan Martin började komma hit, säger Ali Nalaye, 12 år.

Martin Lazar är polisen som Södra Sidan berättat om tidigare, som besökt Tallidsskolan regelbundet sedan i september. Både han och lärarna har pratat mycket om rätt och fel med sexorna – och om hur man blir en bra förebild för de yngre.

LÄS MER: Ingen glorifiering av kriminella på Tallidsskolan

– Tidigare var det några som bara ville gå runt i centrum och som inte brydde sig om skolan. Martin har berättat vad som händer om man hamnar på ”den svarta sidan”, att man hamnar i fängelse och aldrig kommer att kunna ha ett riktigt yrke, säger Furkan Polat.

Några av eleverna säger att de tidigare, när de var yngre, kunde fantisera om att råna banker, att tjäna mycket pengar och få status som kriminell.

– Men sen växer man upp och börjar tänka logiskt, säger en av tjejerna.

Ett problem, tycker barnen, är att det finns så mycket ute på Youtube – musikvideor och låtar – som handlar om att man ska hata polisen.

– Tidigare var det lätt att man sa FTP (fuck the police), det bara kom ut ur munnen utan att man tänkte. Somliga vill manipulera barnen och locka in dem i kriminalitet, säger Ali Nalaye.

– Därför är det bra om föräldrarna håller barnen borta från dåliga saker på internet, säger Zaynab Begum.

LÄS MER: Så hindrar du att ditt barn hamnar snett

Vad som förändrats i klassen sedan september är framförallt att barnen blivit schysstare mot varandra, berättar de. Maktspelet – där några är ”boss” och andra är ”bönder” som måste lyda – har brutits upp.

– Det är mindre kränkningar och mobbning än tidigare. Det är svårare att tvinga andra att göra saker de inte vill, berättar Aisha och Zaynab Begum.

Eleverna behöver reagera

Mycket av undervisningen handlar om att eleverna ska reagera när de ser något dåligt och berätta för vuxna. ”Golare har inga polare” är något man fortfarande kan få höra, men det har blivit mer ok att säga ifrån.

– Jag berättade för lärarna när en kille hade med sig en luftpistol till skolan. En stor grupp killar kom till mig efteråt och frågade varför, men jag svarade på det och fick inga problem, säger Revsan Kalabas.

Revsan Kalabas: Jag har kallats för golare, när jag berättade för läraren att en kille hade en luftpistol. Ett stort killgäng kom och kallade mig snitch. Jag berättade varför jag gjort det, att deras egen bror kunde ha blivit skjuten. Jag fick inga problem med dem sen.

Ali Nalaye: Man måste börja med barnen när de är 6 år. Om man kan stoppa det här från grunden, så att barn slutar se upp till dem som står i centrum, då kommer kriminaliteten att minska och bilden av Fittja som ett dåligt samhälle kommer att försvinna. Foto: Sara Ringström

Reagerar. Revsan Kalabas tycker att det blivit lättare att berätta om dåliga saker som händer för lärarna Här med Furkan Polat och Polat Kizirmirlak. Foto: Sara Ringström

Furkan Polat: Jag vill bli medicinforskare när jag blir vuxen, det är coolt och fascinerande. Jag skulle vilja hitta botemedel mot cancer. Foto: Sara Ringström

Polat Kizirmirlak: Förut gick det åt mycket tid på lektionerna till att prata om problem och bråk som varit på rasten. Så är det inte längre. Det är mindre konflikter. Foto: Sara Ringström

Tallidsskolan. Elever upp till årskurs sex går på skolan, som ligger i Fittja. Foto: Sara Ringström

Bilden av Fittja i TV

SVT:s ”Uppdrag granskning” har sänt två avsnitt, ”Pojkarna från Fittja”, om fem killar som var 11-12 år gamla i slutet av 1990-talet, varav tre blivit grovt kriminella.

Onsdagens avsnitt av ”Veckans brott” handlar om polisens arbete i Fittja. Områdespolisen Martin Lazar visar upp hur man möter ungdomarna och bygger relationer.

se mer på svtplay.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.