Mord. En 25-årig man sköts ihjäl utanför sin bostad i slutet av juni förra året. Foto: Mikael Andersson

12 års fängelse för dödsskjutning i Blackeberg

I somras sköts en 25-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg. Nu har tre personer dömts i Solna tingsrätt.

  • Publicerad 11:16, 3 mar 2020

Den 30 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg när han skulle gå ut med sin hund. Enligt vittnesförhör i polisens förundersökning träffades mannen av flera skott av en ensam maskerad man.

Två döda efter flera skjutningar i nordvästra Stockholm

I februari väcktes åtal mot tre personer. Det rör sig om en 20-årig man som står åtalad för mord och grovt vapenbrott, samt en 22-årig kvinna och en 24-årig man som åtalas för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Tre personer åtalas efter Blackebergsskjutning

I förundersökningen står det att läsa att den 24-årige mannen ska ha skyddat den mordmisstänkte genom att undanröja bevis samt att tillsammans med honom både hämta, transportera och ordna förvaring av mordvapnet.

Mordvapnet ska sedan ha förvarats under några dagar i Vällingby hos den 22-åriga kvinnan. I hennes telefon ska det enligt åtalet funnits bilder där hon poserade med vapnet.

12 års fängelse för mord

Nu har domen kommit. Den 20-åriga mannen döms till 12 års fängelse för mord. Eftersom han var 19 år när det skedde, får han mildare straff än om han hade varit över 21 år. Då hade straffet blivit 18 år i fängelse, som också är det det högsta tidsbestämda straffet i ärendet.

Han ska också betala skadestånd till offrets föräldrar. Den 24-årige mannen döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott, till 2,5 år i fängelse. Kvinnan döms för vapenbrott till fängelse i tio månader.

Samtliga dömda har hela tiden nekat mot anklagelserna.

Domaren Lena Klintefall säger så här i ett pressmeddelande:

– Det finns flera försvårande omständigheter, bland annat att det har varit fråga om en ren avrättning som har skett mitt i ett bostadsområde där många människor var ute och hade kunnat bli skadade. Gärningsmannen har också fortsatt skjuta trots att den skjutne mannens mamma kommit ut ur bostaden och försökt skydda sin son.

Advokater kritiska efter domen om Blackebergsmordet