Långt fängelsestraff väntar. Foto: Leif Oldenburg

12 års fängelse för gängmord i Östberga

Sommaren 2017 sköts en 20-årig man ihjäl i ett garage i Östberga. Idag dömdes en 35-åring till 12 års fängelse för medhjälp till mordet

  • Publicerad 12:24, 12 dec 2018

En ren avrättning präglad av total råhet och hänsynslöshet. Så beskriver Södertörns tingsrätt mordet på den 20-årige mannen i augusti 2017. Det skedde i ett garage i Östberga, och offret höll på att parkera sin bil när gärningsmannen avlossade 21 skott med vad polisen säger måste ha varit ett Kalasjnikov-automatvapen.

Offret avled på platsen. Tre personer, där en var ett elvaårigt barn, som precis klivit ur bilen klarade sig. Bara en av passagerarna fick en mindre skottskada.

Misstänkta flyktbilen hittad efter mordet på Östberga torg

Nu har en 35-årig man dömts mot sitt nekande för medhjälp till mord, samt tre stycken medhjälp till försök till mord, på de tre passagerarna. Straffet blev 12 år, rapporterar DN.

Rätten slår fast att det är fullt möjligt att det var 35-åringen som höll i vapnet, men anser att bevisen bara räcker för att fälla honom för medhjälp. Detta eftersom det inte helt kan uteslutas att någon annan person utförde själva skjutningen.

DN rapporterar att mordet enligt polis och åklagare är en del i ett långvarigt krig mellan två olika kriminella gäng i Östberga och Bredäng.

Våldsam konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng