120 nya moduler för nyanlända

Solna stad ska bygga ytterligare cirka 120 lägenheter för nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Bostäderna uppförs vid Stenbackaskolan i Huvudsta och i förlängningen av Förvaltarvägen mot Kolonnvägen.

  • Publicerad 13:54, 5 jan 2017

Under 2016 tog Solna emot sammanlagt 268 nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Merparten placerades i de omdiskuterade modulbostäderna på före detta Stenbackaskolans område i Huvudsta. Resterande nyanlända fick tillfälliga sociala kontrakt inom den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten eller hos privatvärdar.

Enligt bosättningslagen ska Solna under 2017 ta emot ytterligare 385 nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Enligt det förslag som ska tas i kommunstyrelsen den 16 januari kan större delen av behovet, ett 60–tal lägenheter, täckas genom att den tidigare matsalen och gymnastikhallen vid Stenbackaskolan rivs och ersätts med modulbostäder. Dessutom finns möjlighet att bygga ytterligare en våning på de befintliga modulbostäderna.

Men därutöver krävs ytterligare tillfälliga bostäder. Stadsledningsförvaltningen föreslår att cirka 60 lägenheter uppförs i förlängningen av Förvaltarvägen mot Kolonnvägen där Signalisten tidigare haft tillfälliga evakueringsbostäder i samband med upprustningar.

Resterande behov klaras genom att framför allt Signalisten erbjuder ett 20–tal tidsbegränsade sociala kontrakt inom nuvarande bostadsbestånd.

De nyanlända som i dag bor i modulhusen vid Stenbackaskolan har varit kritiska till bostäderna som saknar garderober, tv och möjligheter till internetuppkoppling. Eftersom två boende delar på kontraktet har man inte heller möjlighet att söka bostadsbidrag.

– Vi är helt isolerade här. Det är dåligt och dyrt, sa 23-åriga Melke Yared från Eritrea till Vi i Solna i december.

– Tidigare var jag inhyst i fängelset i Härnösand. Det var bättre, sa Ahmed som flytt från det sönderbombade Aleppo i Syrien.

Den totala kostnaden för de nya bostäderna beräknas uppgå till 125 miljoner kronor.

Det slutliga beslutet tas i kommunfullmäktige den 30 januari

MER Modulerna

Modulbostäderna hyrs av de boende på två år och betraktas som genomgångsbostäder.

Under 2016 byggde Solna 112 modulbostäder med plats för två personer i varje. Modulerna är på 19 eller 28 kvadratmeter och har en hyra på 5 170 kronor respektive 7 950 kronor i månaden.

De boende får 6 800 kronor i månaden i så kallat etableringsstöd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

De ska prata mobbning – i Grekland

Nyheter Fyra ungdomar från fritidsgården Q-lan i Bergshamra deltar i ett EU-finansierat utbytesprojekt i Grekland i sommar. Temat är mobbning. – Jag hoppas få tips på saker man skulle kunna göra för att...tisdag 19/6 10:39

Mördare vill ha tidsbestämt straff

Nyheter En man som 2004 dömdes till livstids fängelse för att ha knivhuggit sin fru till döds inför sina barn har begärt att få sitt straff tidsbestämt. Som grund för begäran anförs att mannen nu suttit...måndag 18/6 11:58