Albyberget. Foto: Arkiv

124 hyresrätter på Albyberget har ombildats

När bolaget Mitt Alby köpte 1300 hyresrätter på Albyberget av Botkyrkabyggen gick man ut med att en del av lägenheterna skulle ombildas. Nu har 124 hyresrätter blivit bostadsrätter.

  • Publicerad 16:20, 20 dec 2018

Det var 2013 som Mikael Ahlström och Mitt Alby, under högljudda protester från bland annat rörelsen Alby är inte till salu, köpte de 1300 lägenheterna på Albyberget från det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

I avtalet stod det att man skulle ombilda tio procent av bostäderna till bostadsrätter. Och nu har 124 lägenheter på totalt 8840 kvadrameter bostadsyta ombildats.

Ombildningen ger en större blandning av boendeformer i norra Botkyrka, menar Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, moderbolag till Mitt Alby.

– Vi är glada för att vi efter mycket arbete kunnat genomföra ombildningen och erbjuda ett stort antal familjer på Albyberget möjligheten att kunna äga sin bostad. Det har också varit viktigt för oss att genomföra det vi lovade Botkyrka kommun 2013 och på det sättet också kunna skapa än mer mångfald av boendeformer i Alby, säger Stefan Dahlbo, vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, tidigare vd för Mitt Alby, i ett pressmeddelande.

17 av de boende i fastigheterna har fått ta lån av bolaget för att köpa sina bostäder. 29 lägenheter har bolaget köpt och är ute till försäljning. Lägenheter har redan sålts för 2,5 miljoner kronor.

Det totala värdet på fastigheterna uppskattas till 167 miljoner kronor.

Såldes till Carnegie/Hembla

Mitt Alby köpte 1300 hyresrätter på Albyberget från Botkyrkabyggen 2013 under starka protester.

I våras sålde Mitt Alby bostäderna till D. Carnegie, som nu bytt namn till Hembla, för 1,6 miljarder kronor – det dubbla priset av vad Mitt Alby köpte dem för.