Berättar. Hans Törnsäter (till höger) och Kerstin Nilsson, museiarkitekter, har mycket att berätta. Rektor Henrik Nöbbelin med på bild. Foto: Evelina Hertz

137 års historia visas upp i Alviksskolan

En kateder från 1882, pennskrin, kulramar och fler skolaffischer än någon kan räkna. Efter 15 års paus står skolmuseet i Alvik öppet igen.

  • Publicerad 15:27, 31 maj 2019

Det är två riktiga veteraner som har gjort i ordning Alviksskolans nya skolmuseum. Båda museiarkitekterna Kerstin Nilsson och Hans Törnsäter började här som elever 1953 – och blev kvar till 2014.

– Vi blev kvar här på samma plats. Jag har jobbat som lärare på skolan i 45 år och Hans i 40 år, säger Kerstin Nilsson, numera pensionerad.

De var involverade redan 1972 när skolmuseet byggdes upp första gången. På grund av platsbrist fick allt packas ner för 15 år sedan, men nu viner alltså historiens vingslag återigen på A-husets övervåning. Takhöjden här är för låg för att rummen ska kunna användas för undervisning eller som lärarrum, men passar bra för att visa upp skolans historia.

– När skolan byggdes 1882 donerades 500 kronor för att man skulle utrusta skolan. All inredning som kateder, skolbänkar och svarta tavlan finns kvar, säger Hans Törnsäter.

För eleverna

Här finns inte bara gamla klenoder utan även sånt som använts på senare år. Enligt skolans nuvarande rektor Henrik Nöbbelin är tanken först och främst att skolans nuvarande elever ska få komma hit. Men framöver kan det eventuellt öppnas upp även för andra skolor, studiecirklar och allmänt intresserade.

– Men det hänger ju på att någon kan vara här och ta vara på det och hålla öppet, jag och Kerstin kan ju inte fortsätta i oändlighet, säger Hans.

– Vi är jätteglada över museet och det behöver självklart tas hand om, lägger Henrik Nöbbelin till.

Matsal. Såhär såg skolbespisningen ut 1925. Foto: Evelina Hertz

I dagarna ska ett gäng från Facebookgruppen Vi som gick i Alviksskolan komma hit och titta. Att skolan byggdes just här berodde på att Alvik även på den tiden var en knutpunkt.

– Barnen kom från Ulvsunda, det som idag är Minneberg och Alvik strand, säger Hans.

I ett fotoalbum med bilder från 1925 syns en bassäng som fortfarande finns kvar, dock numera övertäckt med golv.

– Den fick vi också bada i, men jag fattade inte då att det var renlighetsbad. Vi fick skrubba varandra på ryggen och det var helt enkelt för att inte alla hade bad hemma, säger Kerstin.

Bland de lite nyare bilderna döljer sig också andra minnen från en svunnen tid.

– Vi lärare hade en pub på skolan som hette Raketen. Men det är så längesen så det är preskriberat, säger Hans.

Minnen. Kerstin Nilsson visar upp några av de gamla skolböckerna. Foto: Evelina Hertz

Mängder. Förutom raderna i ena rummet de som sitter på väggarna är ett helt förråd fyllt av gamla skolplanscher. Foto: Evelina Hertz

Anrik skola

Skolan byggdes 1882, och har byggts ut flera gånger. Det första originalhuset i rött trä finns dock inte kvar.

När huset med klocktornet byggdes var det en lärarinna som föreslog att det skulle finnas ett utkikstorn - något arkitekten tog fasta på.