14-åriga Fredriks extraknäck räddar julen

Flera familjer söker jultomte i år. I grupper på Facebook läggs det ut annonser där familjer söker någon som kan ”tomta” för barnen på julafton. Fredrik Ahlberg, 14, är en av dem som kommer extraknäcka som jultomte.

  • Publicerad 15:25, 18 dec 2017

Vad fick du idén ifrån att extraknäcka som jultomte?

– Det var min mamma som såg en annons på Facebook förra året där dem sökte efter en jultomte, då tipsade hon familjen om mig. Jag var lite skeptiskt först men efteråt tyckte jag att det var en kul grej, säger Fredrik Ahlberg.

Samma familj vill att Fredrik ska komma tillbaka och vara jultomte i år också.
Fredriks mamma har tipsat om Fredrik när familjer sökt jultomte i år med.
På Julafton verkar det bli tre familjer som han ska tomta hos, som är planerat hittills. En familj i Vallentuna och två familjer i Täby Kyrkby.

Hur gör du med tomtedräkt?

– Förra året lånade jag av familjen men i år tror jag att jag måste köpa egna tomtekläder.

Hinner du fira jul själv?

– Jadå, jag firar jul hemma med familjen på förmiddagen, sen tomtar jag på eftermiddagen, mamma hjälper till och kör mig till familjerna. Sen på kvällen firar vi jul hos mormor och morfar.

Fredrik räknar med att ett tomtebesök tar ungefär 10 minuter.
– Ungefär en och en halv timma för alla besök tror jag, säger han.

Hur är det att vara tomte?
– Det är roligt och så får jag pengar som också är roligt. De små barnen tror att jag är tomten och de större barnen spelar med. Jag använder mig av en mörkare röst då, säger Fredrik Ahlberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05