15-årige Oskar femma i dart-VM

Under ett halvårstid har Oskar Vågberg, 15 år från Enköping, målmedvetet arbetat för en plats i VM i dart. I augusti blev han antagen till landslaget och efter en veckas tävlingar i England åkte han till Japan för att tävla i VM.

  • Publicerad 13:15, 21 okt 2017

Jag var urusel i början och hade ingen koll.

Det blev ingen plats på själva prispallen men en femteplacering i både singel och dubbel.

– Det har varit intensiva dagar i Japan och trots att det inte blev medalj så känner jag mig nöjd och stolt över mina prestationer på mitt första VM i dart, säger en trött men glad Oskar bara dagar efter hemkomsten.

Som 15-åring är Oskar yngst i juniorlandslaget men åldern bekymrar honom inte.

– Vi är fyra killar och två tjejer som åker och sammanhållningen är god, säger han.

För många 15-åriga ungdomar är kompisar och moppar det som upptar mest tid. För Oskar är det annorlunda.

– Darten är mitt liv! För mig finns inget annat, säger han.

Pappa banade väg

Som yngre provade Oskar på olika lagsporter men fastande aldrig för någon. Som 13-åring tog han upp kontakten med sin pappa och vid första mötet på flera år tog pappan honom till en dartbana i Uppsala.

– Pappa spelade och jag hakade på. Det är tack vara honom som jag kom in på darten. Pappa har nu funnits med längs hela vägen av min dartkarriär, säger Oskar.

Vid frågan om Oskar var en ren naturbegåvning redan från start, så skrattar han gott.

– Jag var urusel i början och hade ingen koll. Men jag hade roligt och efter några tävlingar började jag satsa på riktigt.

”Gav mig självförtroende”

Han inspirerades av de andra juniorerna och började med sina nya pilar, stockar och flights att öva runt fyra timmar om dagen. Det hårda arbetet gav snart resultat.

Sommaren 2015 åkte han till Swedish Open, Sveriges största darttävling.

– Jag hade räknat med storstryk där men slog en duktig holländare, detta trots att jag tvingades spela utan mina glasögon, minns han.

Den dåvarande svenska juniormästaren Mattias Flodin kontaktade Oskar och undrade om Oskar ville börja satsa ordentligt. Det ville han och de började träna ihop och spelade även dubbel tillsammans.

– Mattias gav mig självförtroendet att våga och kunna satsa. Det har betytt massor för mig, säger Oskar.

Han tränade hårt för att få vara med och tävla i EM 2016. Men dessförinnan tävlade han i SM. Oskar och Mattias vann båda flera matcher och kom att mötas i semifinal.

– Det var galet, vi brände pilar som sjutton och till sist vann jag. Jag tog en silvermedalj det året och jag var hur stolt som helst, säger han.

Han togs ut till EM och slutade där på en tolfte plats (av sjutton möjliga).

I år har framgångarna fortsatt att komma.

– Jag blev svensk mästare i dart 2017 och vann en biljett till tävlingen Winmau Worldmasters i England år 2017.

Dart - historia

Nummersystemet var allmänt accepterat redan på 1800-talet. Standardiseringen av kastavståndet gjordes vid samma tid.

Ett rättsligt beslut ökade dartens popularitet som en sport 1908. Då var det olagligt att spela något som enbart avgjordes av slumpen på pubarna. En krogägare ”bevisade” att dart inte var ett slumpmässigt spel då han kastade tre pilar i 20 och tre domare som försökte göra detsamma misslyckades.

Året efter kunde man se en stark utveckling av spelet i England.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33