6,9 miljoner kronor ska gå till trafikhinder på Järvafältet för att motverka olovlig körning på gång- och cykelbanor. Foto: Ulrica Andersson7Mostphotos

15 miljoner till tryggare utemiljö i Spånga-Tensta

I måndags beslutade kommunfullmäktige om drygt 48 miljoner kronor till trygghetsinvesteringar runt om i staden. Största delen av potten går till Spånga-Tensta, som bland annat ska sätta upp trafikhinder på Järvafältet.

  • Publicerad 16:26, 9 maj 2019

I årets budget har den grönblå majoriteten vigt 100 miljoner till trygghetsinvesteringar. Stadsdelar och andra nämnder i staden kan söka pengar ur potten för att göra trygghetsskapande insatser i den fysiska miljön.

Sedan tidigare har elva miljoner delats ut, och i måndags, på kommunfullmäktiges sammanträde, beslutades om ytterligare 48,4 miljoner kronor.

– Målet är att skapa förutsättningar för att fler ska våga vistas på vissa platser under större del av dygnet. På det sättet trycker man undan buset, eller otrygga element, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Han understryker att pengarna inte får gå till underhåll.

– Man får inte pengar för att byta ut trasiga parkbänkar. Det ska vara åtgärder som lyfter en plats, till exempel ny belysning, nya sitt- och grillplatser som lockar familjer, planteringar som gör det mer vistelsevänligt, säger Erik Slottner.

Miljoner till trafikhinder

Den största delen av potten som nu beviljats, 14,9 miljoner, går till Spånga-Tensta som har sökt pengar till ett antal investeringar.

Hälften av pengarna ska gå till trafikhinder i stadsdelen, främst på Järvafältet.

– Nu kommer vi äntligen
i hamn med vårt bom-projekt som ska motverka olovlig körning. Folk ska kunna röra sig på gång- och cykelbanor utan att vara rädda för att bli påkörda av mopeder, motorcyklar eller till och med bilar, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta.

Annat som pengarna ska gå till är bland annat ny belysning på Hjulsta torg och belysning och bänkar vid en fotbollsplan i Kälvesta.

Knark på förskolor

I årets trygghetsfond finns nu 40 miljoner kvar.

Kommer Spånga-Tensta att ansöka om pengar för fler investeringar?

– Det är jag övertygad om att vi kommer men det finns ingen konkret plan just nu. Den senaste tiden har vi haft problem med knarkgömmor som upptäckts på förskolegårdar i Tensta. Jag är öppen för att till exempel söka pengar för intelligent belysning i anslutning till förskolor som haft problem. Vi har också en ambition att se vad vi kan göra för trygghetsåtgärder i gamla Spånga, säger Ole-Jörgen Persson.

Stockholm Direkt