150 miljoner kronor i sjön när Blåljushuset på Kungsholmen skrotas

Före: En tom markplätt. Drygt 150 miljoner kronor senare: En tom markplätt. Trots att den nya samverkanscentralen har skrotats blir det en saftig nota för skattebetalarna.

  • Publicerad 10:21, 22 apr 2015

Jag kan inte bedöma hur stor del som är förgävesprojektering

I slutet av förra veckan kom beskedet att staden lägger ner planerna på en ny stor samverkanscentral, Park 1, på Lindhagensgatan. Två stora anledningar var att de tilltänkta hyresgästerna inte ville flytta och den stora prislappen för "blåljushuset". Notan för hela Park 1 beräknades till cirka 1,9 miljarder.

LÄS MER: "Kungsholmens brandstation blir kvar - staden skrotar SOS-centralen"

Men trots att projektet nu har skrotats har det fram till och med 2014 redan kostat drygt 153 miljoner kronor enligt fastighetsförvaltningens budget. Utredningarna kring en flytt av Tekniska nämndhuset är till exempel så här långt är uppe i cirka 13 miljoner kronor.

"Komplext projekt"

Enligt Ingela Lindh, biträdande stadsdirektör, har projektet och platsen varit ”otroligt komplext” vilket gjort att man både varit tvungna att utreda riskfaktorer kring samverkan mellan aktörerna och kring själva platsen. Dessutom genomfördes även en arkitekttävling som kostade pengar.

Staden räknar med att få igen åtminstone delar av pengarna, dels genom att försöka sälja tomten men också genom bättre organisation kring samverkans-funktionerna.

– Den del av utredningarna som gäller hur samverkan ska fungera kommer vi dra nytta av så en hel del kommer vi ha användning för. Sedan är det klart att en del inte utnyttjas, men jag kan inte bedöma hur stor del som är förgävesprojektering, säger Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden och biträdande finansborgarråd.

"Tagit tag i ekonomin"

Hur ser du på att ni tvingas lägga ner Park 1. Det har ändå setts som något av ett prestigeprojekt?

– Inte av oss. Vi har ett antal sådana här projekt där ekonomin inte höll, till exempel Slussen och Tekniska Nämndhuset, där vi nu har tagit tag i det och går igenom ekonomin, säger Jan Valeskog.

Kostnaderna för Park 1 har ökat dramatiskt sedan man till exempel tog inriktningsbeslutet. Borde projektet ha avbrutits tidigare?

– Det vågar jag inte svara på. Jag tror att arbetet har rullat på i god tro men att de hyresgäster som var tilltänkta har hoppat av sent. Det är den bild jag har i alla fall, säger Jan Valeskog.

Statlig utredning

Vad som händer med de intressenter som hade idéer för Kungsholmens brandstation när brandkåren skulle ha lämnat är oklart men i dagsläget är det inget staden kommer följa upp.

Det kan bli läge för en ny samverkanscentral i framtiden. Nyligen tillsatte staten en alarmerings-utredning där man ska utreda möjligheter för liknande samverkanscentraler i landet och staden ”vill inte föregripa den”, enligt Ingela Lindh.

Det här hade man också kunnat få

150 miljoner kronor hade också kunnat bekosta:

100 nya 11-manna konstgräsplaner

Nästan hela:

Den nya dubbelhallen i Kristineberg

Om- och tillbyggnaden av Liljevalchs

Den nya bandyhallen i Tallkrogen

Eller 2,5 miljoner dubbel-trisslotter för den delen.

Visa merVisa mindre