HÄKTAD. Attunda tingsrätt har häktat en 16-årig flicka som misstänkt för mordbrand i Väsby. Foto: Mostphotos

16-årig flicka häktad misstänkt för mordbrand i Väsby

En 16-årig flicka har häktats, misstänkt för mordbrand i Upplands Väsby. Flickan misstänks ha anlagt den brand som uppstod i en lägenhet i Smedby under fredagen.

  • Publicerad 12:09, 15 jan 2020

När det gäller så unga personer för vi även fortlöpande en dialog med socialtjänsten om ett alternativ till häktning

Den 16-åriga flickan häktades på söndagen av Attunda tingsrätt på sannolika skäl – vilket är den högre misstankegraden – som misstänkt för mordbrand.

Åklagare Rebecca Rehnström bekräftar häktningen men vill i nuläget inte uttala sig om några detaljer i utredningen.

Den misstänkta flickan har valt att inte yttra sig över brottsmisstanken.

Är det inte ovanligt att en så ung person blir häktad?

– Initialt kan det vid en så allvarlig brottsmisstanke finnas så starka häktningsskä,l så som risk för att den misstänkta påverkar utredningen, att det bedöms proportionerligt med häktning. Man vill till exempel inte att den misstänkte ska kunna påverka utredningen innan man har hunnit höra vittnen. När det gäller så unga personer för vi även fortlöpande en dialog med socialtjänsten om ett alternativ till häktning, säger hon.

Nu fortsätter utredningsarbetet och brottsplatsen undersöks.

Det var strax före lunch på fredagen som larmet kom till räddningstjänsten om en brand i en lägenhet i Smedby i Upplands Väsby. Lägenheten, som ligger på bottenplan i ett tvåvåningshus, fick kraftiga rökskador.

– Initialt fanns det en risk att branden skulle sprida sig till lägenheterna runt omkring, men vi lyckades släcka i tid, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör på räddningscentralen Mitt.

Lägenheter skadade

Lägenheten ovanför blev skadad utvändigt, samt lägenheten bredvid.

– Enligt våra uppgifter har inga personer skadats, säger Hans Eriksson.

Ett 30-tal brandmän var på plats och efter en timme var branden under kontroll. Personal var kvar under fredagseftermiddagen för att se till att elden inte blossade upp igen i konstruktionen eller på krypvinden. Även försäkringsbolaget var på plats.

Tekniker har genomfört en undersökning för att klarlägga hur branden startade.
Åtal ska vara väckt senast den 23 januari.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsby vände 0–2 till 3–2 mot Teg

Sport Oliver Horrsell avgjorde i sudden death Backen Oliver Horrsell ordnade extrapoängen för Väsby Hockey i lördagens bortamatch mot Teg. Från egen zon svarade han för en spelvändning, två mot en och avslutade utan assistans till 3–2 i sudden...lördag 18/1 19:30

Här fyndar du i Upplands Väsby

Nyheter Fattiga januari – då kan du shoppa på loppisar och second hand Kläder, prylar, möbler – allt kan du hitta second hand i Väsby. Många tänker "hållbart köpande", men för andra är fattiga januari den månad då plånboken ekar som tommast. Vi i VäsbyDirekt listar fem...fredag 17/1 16:09

Skolbiblioteken i Väsby helt utan bibliotekarie

Nyheter "Skolornas pressade ekonomi går ut över grundskolornas bibliotek" Grimstaskolan blev den sista grundskolan i Väsby med en skolbibliotekarie. Nu höjs kritiska röster mot att kommunens skolbibliotek saknar bibliotekarier.fredag 17/1 11:30
Stockholm Direkt